Gemiste kansen in Hong Kong

Het programma Van hier tot Tokyo, dat vanavond wordt uitgezonden door RTL4, moet volgens een persbericht van de omroep, het karakter hebben van een ,,persoonlijk reisverlag''. Presentatie, idee en samenstelling van het programma is in handen van Caroline de Bruijn en Erik de Vogel. Dit zijn eigenlijk geen programmamakers maar acteurs, bekend als het problematische echtpaar Janine en Ludo uit Nederlands oudste tv-soap Goede Tijden Slechte Tijden.

Zij vliegen naar Azië en spreken daar met Nederlanders, dat is kort gezegd de inhoud van het programma. Het duo zal de ,,onderkant van Singapore gaan verkennen'' met Guus van Bladel, de mensenvriend die de ter dood veroordeeld Johannes van Damme begeleidde. Thailand (,,olifanten schilderen'') staat ook op het programma, en verder Japan en Nieuw-Zeeland.

De stem van Erik de Vogel legt aan het begin van de aflevering van vanavond, die zich in Hong Kong afspeelt, uit dat hij vaak samen met Caroline in den vreemde toneelvoorstellingen opvoert voor expats (Nederlanders in het buitenland). Zo werd dus het idee geboren: camera mee en draaien maar.

Het ,,persoonlijk reisverslag'' van De Bruijn en De Vogel heeft een nogal associatief karakter, anders gezegd, het springt van de hak op de tak. In Hong Kong richt het soap-duo zich eerst op de vrouwen van Nederlandse mannen die hard sappelen in de Chinese stadstaat. We leren twee dames kennen, een blonde veteraan-expat, die aan haar vierde posting bezig is, en een gedeprimeerde brunette die meer moeite heeft dan haar vriendin met de leegte van het expat-bestaan. De veteraan-expat geeft airobics-training aan haar lotgenoten (commentaar: ,,Aan haar figuur kun je helemaal niet zien dat ze vier kinderen heeft'').

Haar depri vriendin heeft zich op het masseren gestort, met ,,aroma-therapie''. Dit deel van het reisverslag is vooral in handen van Erik/Ludo, die helemaal niet zo gemeen blijkt te zijn als hij in de televisie-serie is. Hij is een gevoelige vragensteller: ,,In Nederland bestaat het beeld van de expat-vrouw die om twaalf uur uit bed komt om haar sherry te drinken.''

Dat is ongeveer het moment waarop de expats definitief uit zicht raken en het reisverslag verder alleen nog gaat over de al dertig jaar in Hong Kong woonachtige Nederlander Joop Lidmaath, ,,een naam die iedereen kent in Zuid-Oost Azië''.

Lidmaath werkt natuurlijk ook allemachtig hard, maar speelt als hobby piano in een bar en vindt verder de zeevaartschool het belangrijkste wat er is Hong Kong. Oja, hij heeft ook een dochter en die runt weer een opvanghuis voor kinderen van gevallen vrouwen. En helemaal op het laatst blijkt Lidmaath ook nog een schuchtere echtgenote te hebben maar die wordt verder niet aan het woord gelaten.

Van hier tot Tokyo is een feest van gemiste kansen. De beide onderwerpen die vanavond aan bod komen, het lege bestaan van de expat-partner en het leven van Joop Lidmaath zijn op zich interessant, maar ze worden niet uitgediept.

Van hier tot Tokio (1) RTL 4, 22.15-22.45u.