Geen einde aan geweld op Ambon

De Indonesische strijdkrachten willen dat de regering in Jakarta de noodtoestand afkondigt op Ambon, waar nog steeds wordt gevochten tussen christenen en moslims.

In Ambon zouden de afgelopen dagen ten minste 63 mensen zijn gedood, terwijl er ook berichten komen over doden op eilanden als Haruku en Buru.

Inmiddels hebben de strijdkrachten de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie op Ambon overgenomen van de politie. ,,Vanochtend om zes uur is de verantwoordelijkheid voor het onderdrukken van de gewelddadigheden overgedragen door de commandant van politie aan de commandant van de strijdkrachten'', aldus een woordvoerder van het leger op Ambon, kolonel Iwa Budiman. Hij zei dat de regering ,,snel'' moet besluiten over het uitroepen van de noodtoestand, want ,,ik denk dat het eigenlijk al te laat is.''.

Bij gevechten tussen christenen en moslims op de Molukken zijn dit jaar naar schatting al meer dan 750 mensen om het leven gekomen. Afgelopen zondag brak opnieuw geweld uit na een ongeval waarbij een 14-jarige moslimjongen werd aangereden door een auto, bestuurd door een christelijke chauffeur. Het incident leidde tot massale vechtpartijen, brandstichting en vernielingen. Onder andere de Silokerk in Ambon werd in brand gestoken en ook de Al-Fatahmoskee zou zijn aangevallen.

Vanochtend duurden de gevechten voort. ,,Ze zijn moeilijk te stoppen. Duizenden mensen doen er aan mee'', aldus een ooggetuige. Een politiewoordvoeder zei dat nog steeds explosies zijn te horen en dat de toestand in verschillende wijken niet onder controle is. Christenen en moslims bestoken elkaar met zelfgemaakte geweren, messen en explosieven. Gisteren werd een Japanse zakenman in buik en schouder geschoten.

Ook in andere gebieden van de Molukken is het geweld de afgelopen dagen opgelaaid. Op Haruku werden vanochtend zes moslims gedood toen hun dorp werd aangevallen door christenen. Vanochtend kwamen in Ambon tweeduizend christenen uit Buru aan, die hun eiland zouden ontvluchten voor aanvallen van moslims. Er zijn schepen gestuurd om nog meer mensen te evacueren.

De Indonesische raad van kerken heeft aangedrongen op de komst van een internationale vredesmacht. Volgens de raad van kerken heeft het geweld in de Molukken het karakter van genocide. (Reuters, AFP)