Fysiotherapeut uit beroep gezet

Een fysiotherapeut uit Groningen mag zijn beroep niet meer uitoefenen. Het Regionaal Tuchtcollege heeft hem uit het register van zijn beroepsgroep geschrapt na de klachten van twee patiëntes, die naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg waren gestapt.

De fysiotherapeut begon met beide vrouwen tijdens de behandeling een seksuele relatie. De man, werkzaam in een praktijk in Midden-Drenthe, bekende de affaires. Hij had de inspectie toegezegd zich vrijwillig te laten schrappen uit het register en zijn lidmaatschap van diverse beroepsverenigingen op te zeggen. Ook zou hij zijn huisarts informeren en zich onder psychiatrische behandeling stellen. Omdat hij die toezeggingen niet nakwam, legde de inspectie de zaak voor aan het tuchtcollege. In zijn uitspraak zegt het college zich te realiseren dat het om een bijzonder zware maatregel gaat, maar geen milder alternatief te weten dat voldoende recht doet aan de ernst van de gedragingen van de man.

Het is de eerste klacht tegen een fysiotherapeut die aan het Regionaal Tuchtcollege in Groningen is voorgelegd. Sinds 1 april vorig jaar valt ook die beroepsgroep onder de wet die dat mogelijk maakt. Het is sindsdien ook elders nog niet voorgekomen dat een fysiotherapeut uit zijn beroep is gezet.

Van de psychiater die de therapeut als een `karakter-neurotische man' omschrijft, heeft de inspecteur later begrepen dat hij helemaal niet van plan is geweest zich te laten uitschrijven. Ook wilde de fysiotherapeut geen hulp, omdat hij zichzelf als slachtoffer beschouwt. Het tuchtcollege rekent het de man zwaar aan dat de feiten over een langere perioden hebben plaatsgehad. (ANP)