Frankrijk zoekt hulp buurlanden

Frankrijk heeft de hulp ingeroepen van buurlanden om de stroomtoevoer in het land te herstellen. Door twee stormen die over het land raasden, zitten ruim drie miljoen huishoudens zonder stroom.

President Jacques Chirac zei gisteren dat Frankrijk ,,gewond'' was. Hij prees de solidariteit van de Fransen. ,,De Franse familie moet nu haar wonden likken – dat is een nationale prioriteit'', aldus Chirac. Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat Frankrijk steun zal krijgen van de andere Europese lidstaten. ,,[Frankrijk] kan, als dat nodig is, zeker rekenen op Europese solidariteit'', aldus Prodi.

Volgens een woordvoerder van de Electricité de France, het Franse elektriciteitsbedrijf, is het vrijwel onmogelijk om voor de jaarwisseling de stroomvoorziening in het land overal te herstellen. In veel gevallen blijven huizen daardoor ook verstoken van verwarming. In totaal zijn, her en der in het land, 35 van de zwaarste hoogspanningskabels (400.000 volt) vernield, dat is een kwart. Honderd grote transformatieposten zijn beschadigd, 180 hoogspanningsmasten zijn omgewaaid en ontelbare kilometers hoogspanningskabel gebroken tijdens de twee stormen die zondag en maandagnacht in het noorden en zuiden van het land raasden. Het officiële dodental als gevolg van de extreme weersomstandigheden in Frankrijk is inmiddels opgelopen tot 68. Ook elders in Europa heeft het weer nieuwe slachtoffers gemaakt. In het Oostenrijkse Galtür, waar begin dit jaar ook al een zware lawine was, zijn gisteren acht Duitsers omgekomen tijdens een skitocht, nadat ze een lawinewaarschuwing hadden genegeerd. Elders in Oostenrijk kwamen vier mensen om als gevolg van de sneeuw. In grote delen van de Alpen wordt gewaarschuwd voor lawinegevaar. In Zwitserland, waar de wind maandag zware schade aan de bossen aanrichtte, wordt opnieuw rekening gehouden met harde noordwestenwind en veel sneeuw. Volgens de Zwitserse autoriteiten is 8,3 miljoen kuub hout verloren gegaan. Dat is de ergste schade sinds 1879. Bij de orkaan Vivian in 1990 ging 4,9 miljoen kuub hout verloren. Ook het zuiden van Duitsland wordt geteisterd door sneeuw. Op de A8 tussen Pforzheim en Ulm en op de A7 tussen Würzburg en Ulm is een groot aantal vrachtwagens vast komen te zitten. In Italië zorgen wind en regen voor veel overlast. In Umbrië, waar veel mensen na de aardbeving van 1997 nog steeds in metalen containerhuizen woonden, waaiden twee van die containerwoningen om. (Reuters, AFP, AP)

Nederlanders in de sneeuwpagina 3

Frankrijk na de stormpagina 5