Britse interesse euro op dieptepunt

Als de Britse premier Blair verwachtte dat de publieke opinie in zijn land zich snel bekeert tot de euro, is hij nu een illusie armer. Een jaar na de lancering van de gemeenschappelijke Europese munt is de steun onder Britten op een dieptepunt, blijkt uit een opiniepeiling die The Times vandaag afdrukt.

Slechts 17 procent wil nu tot de euro toetreden, tegen zo'n dertig procent afgelopen zomer. Zo'n 46 procent van de Britten wil zelfs de EU verlaten, een stijging van acht procentpunt binnen een half jaar, aldus de peiling. Dat resultaat is munitie voor de anti-euro-groep Business for Sterling (BfS), dat opdracht gaf voor het onderzoek door bureau ICM.

,,De economische argumenten voor de euro zijn ernstig ondermijnd'', aldus BfS-directeur Nick Herbert. ,,Het Britse publiek gelooft nu duidelijk dat het land buiten de eurozone kan gedijen.'' In de groep is een deel van het bedrijfsleven verenigd. Veel grote en internationaal opererende bedrijven zijn echter vóór Britse toetreding.

Hoewel het aantal tegenstanders volgens de peiling is gestegen, laat de uitslag óók een stabiel aantal Britten zien dat voorlopig tevreden is met de status quo. Bijna zestig procent wil het pond behouden maar lid blijven van de EU, precies even veel als afgelopen zomer.

Premier Blair is in principe voorstander van toetreding tot de euro, onder meer omdat de Britse buitenlandse handel voor zestig procent binnen de eurozone plaatsheeft en omdat veel Britse bedrijven ernstig worden gehinderd door het extreem dure pond. Hij heeft echter steeds gezegd te willen wachten met een referendum over toetreding totdat de euro een reeks economische tests heeft doorstaan. Zo moet de euro bewijzen een crisis te kunnen doorstaan en zo moet het nieuwe financieel bestel aantoonbaar voor meer werkgelegenheid zorgen. De ICM-peiling lijkt niet strijdig te zijn met de zogeheten wait and see-koers, die Blair stuurt.

De Conservatieve oppositie heeft zich het afgelopen jaar steeds harder opgesteld tegen de euro en de EU, maar die `Euroscepsis' drijft een wig in de partij. Kenneth Clarke, de invloedrijke Conservatieve oud-minister van Financiën, noemde partijleider William Hague gisteren het slachtoffer van ,,extremistische ideologen'', waarmee hij zich omringt en die ,,geobsedeerd zijn door Europa''.

Door ,,sterk op te schuiven naar rechts'' heeft de ,,partij nog steeds haar draai als oppositiepartij niet gevonden'' en is ze ,,als regeringspartij ongeloofwaardig'', aldus Clarke.