Amerikanen kopen divisie van Stork

Het Amerikaanse ingenieursbedrijf Jacobs Engineering Group neemt de verliesgevende ingenieursdivisie van Stork over. Na een eerdere vertraging in de onderhandelingen hebben de bedrijven een principe overeenkomst getekend. Dit maakten Stork en Jacobs gistermiddag bekend.

De activiteiten van Stork Engineering in België, Duitsland en Zuidoost-Azië komen in het eerste kwartaal van het volgend jaar in handen van het Amerikaanse bedrijf. De overige afdelingen draagt Stork in een later stadium over, waarschijnlijk pas na 2000. Dit zijn met name Stork Engineers & Contractors in Amsterdam, Rotterdam en Schiedam, waar tweederde van het personeel werkzaam is.

Stork dient de Nederlandse ingenieursbedrijven eerst te herstructureren voor Jacobs ze overneemt. Hierbij gaan volgens bestuursvoorzitter A. Veenman van Stork zeker ontslagen vallen, maar om hoeveel personeel het gaat kan hij nog niet zeggen. Het is de tweede reorganisatie in een jaar. De divisie moest in februari al honderden banen schrappen. Veenman, tevens groepsdirecteur van de ingenieursdivisie, zegt dat Stork de grote en langlopende projecten nog zelf wil afhandelen.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers op 24 augustus maakte Stork de verkoop van de verliesgevende ingenieursdivisie aan Jacobs bekend. De gesprekken liepen na een boekenonderzoek in november vertraging op. Volgens Veenman onderschatte Jacobs het aantal activiteiten van Stork. Ook zou de snel veranderende markt voor vertraging hebben gezorgd.

De Engineering Group (2700 werknemers) is met 640 miljoen gulden goed voor een tiende van de omzet van Stork. De divisie behaalde in de eerste helft van dit jaar een verlies van 17,6 miljoen gulden, twee maal zoveel als in het jaar daarvoor. Het is een van de redenen waarom Stork half november met een winstwaarschuwing kwam.

Het in 1994 door Stork overgenomen ingenieursbedrijf Comprimo bleek te klein voor de snel consoliderende markt. Stork Engineering kreeg in 1998 voldoende orders maar deze waren ongelijk over de landen verdeeld. Het Midden-Oosten en Duitsland haalden genoeg opdrachten binnen, maar Nederland en enkele andere landen bleven hierin achter. Het in Pasadena, Californië gevestigde Jacobs Engineering Group (17.000 werknemers, omzet 6,3 miljard gulden) is een van de grootste ingenieursbureaus ter wereld. Het is actief in Noord- en Zuid-Amerika, Groot-Brittannië, Ierland, India en Zuid-Europa.