Vrouw miljonair dankzij VN

Geen jubeljaar voor Susan Madakor. Aan het droomleven van de Amerikaanse is ruw een einde gekomen. Madakor ontving de afgelopen twee jaar met tussenpozen een bedrag van in totaal 1,5 miljoen gulden. Naar nu blijkt gaat het om geld van de Verenigde Naties dat per ongeluk op haar bankrekening is gestort.

Madakor, een 40-jarige alleenstaande moeder, was er naar eigen zeggen van overtuigd dat ze de loterij had gewonnen toen het geldbedrag op haar rekening gestaag begon te groeien. Ze zegde haar baan bij een textielbedrijf op, betaalde haar schuld van 60.000 gulden af en kocht voor tweehonderdduizend gulden een wasserette. Daarna volgden een minibestelbusje en een appartement in Brooklyn. Het resterende bedrag werd belegd voor de studie van haar nu nog 10-jarige zoontje.

Een maand geleden, toen Madakor op het punt stond er een drankwinkel bij te kopen, ontdekten de Verenigde Naties en de Chase Manhattan Bank de blunder. Het rekeningnummer van Madakor bleek met één cijfer te verschillen van het nummer waarvoor het geld eigenlijk bestemd was, dat van het VN-milieuprogramma UNEP. Het gaat om stortingen van dertien regeringen, waaronder die van Italië, Frankrijk, België, Finland, Turkije en Uruguay.

De Chase Manhattan Bank heeft inmiddels alle rekeningen van Madakor, met in totaal ongeveer nog een miljoen gulden, bevroren en haar gevraagd het overige bedrag terug te betalen. De VN onderzoeken wie verantwoordelijk is voor het verspreiden van een verkeerd rekeningnummer.

Maar Madakor lijkt niet bereid zonder slag of stoot haar droomleven op te geven. Vorige week is ze naar de rechter gestapt met het verzoek het geld tot haar wettige eigendom te verklaren. Op 4 januari zal de zaak voorkomen in Manhattan. Volgens Madakors advocaat hebben de betrokken regeringen pech gehad omdat ze hun fouten niet binnen de vereiste negentig dagen hebben hersteld.

Ook eist Madakor een schadevergoeding van de Chase Manhatten Bank omdat ze de afgelopen maand in financiële problemen zou zijn gekomen. Ken Herz van de bank in een reactie in de Boston Globe: ,,In onze ogen is de anderhalf miljoen het beste wat haar ooit is overkomen en ik zie niet hoe dit haar schade heeft berokkend.'' De bank onderzoekt of Madakor te kwader heeft gehandeld.

Dat het geld niet eerder werd gemist door de VN komt doordat deelname aan het Milieuprogramma vrijwillig is en het geld ervan onregelmatig binnenkomt, aldus een VN-woordvoerder. (AP)