Uitzendbureaus zien einde aan omzetgroei

De uitzendbranche lijkt over het hoogtepunt heen te zijn. Na vijf jaar voortdurende groei is de omzet van uitzendbureaus in het derde kwartaal van dit jaar nauwelijks groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de vandaag bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Samen behaalden de uitzendbureaus in het derde kwartaal een omzet van 3,5 miljard gulden. In het tweede kwartaal steeg de omzet nog met 3 procent.

De uitzendbureaus en detacheerders zorgden in het derde kwartaal voor omgerekend 169.000 volledige banen, 31.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Die cijfers zijn nog maar gedeeltelijk te vergelijken. Reden is de begin dit jaar ingevoerde wet Flexibiliteit en Zekerheid, die het uitzendbureaus mogelijk maakt om uitzendkrachten in dienst te nemen.

Het CBS heeft er voor gekozen om bij het registreren van uitzenduren alleen te kijken naar `traditionele' uitzendkrachten, die hoogstens voor de duur van een opdracht in dienst zijn.

Op dit moment beschikt ongeveer 15 procent van de uitzendkrachten over een vast contract. Worden deze werknemers meegerekend (inclusief personeel in dienst van detacheringsbureaus), dan komt het aantal uitzendkrachten in het derde kwartaal uit op 199.000.

De uitzendbranche is de laatste jaren sterk gegroeid. De omzet, die in 1995 rond de 7,7 miljard gulden bedroeg, kwam vorig jaar uit op circa 13,6 miljard.