Tienduizend slag- en steekwapens ingeleverd bij actie

De landelijke actie `Heb 't lef, wapens weg' heeft volgens een eerste schatting enkele duizenden slag-, steek- en stootwapens opgeleverd. De steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn samen goed voor bijna 3.500 wapens. In het gehele land lijken meer dan tienduizend wapens te zijn ingeleverd.

Tot vrijdag konden wapenbezitters hun wapens anoniem en straffeloos inleveren op politiebureaus, scholen en buurthuizen. Omdat morgen het officiële cijfer bekend wordt gemaakt, willen nog niet alle politiekorpsen kwijt hoeveel wapens in hun regio zijn ingeleverd.

Tot nu toe lijkt de regio Rotterdam het meest succesvol. Twee politiedistricten in de regio Rotterdam hebben de telling nog niet afgerond, maar er zijn inmiddels ruim 1.200 wapens geteld.

Naast honkbalknuppels, stiletto's, wapenstokken en boksbeugels bevonden zich onder de oogst ook hakmessen, degens, wurgstokken, werpsterren, sabels, samoeraizwaarden, bajonetten, pijlen en enkele `goedendags', knuppels met een ijzeren bol.

Behalve in Rotterdam is de actie ook in de regio Brabant Zuid-Oost geslaagd. Hier werden de afgelopen twee weken 888 wapens ingeleverd. Andere opvallende regio's zijn Utrecht met 814 en Haaglanden met 696 wapens. In Amsterdam leverde de campagne 680 wapens op, Groningen kwam uit op 619.

Niet alle ingeleverde wapens vallen onder het generaal pardon van de actie. Volgens woordvoerder A. Geelof van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond zijn er naast slag-, steek- en stootwapens ook 64 geweren, kruisbogen, alarmpistolen, traangasbusjes, revolvers en luchtdrukwapens in de inlevertonnen beland. ,,Voor deze wapens was de actie niet bedoeld, dit zwaardere wapentuig is altijd strafbaar gebleven'', aldus Geelof. Waarschijnlijk zal justitie echter niet proberen de bezitters te achterhalen, ,,behalve als uit onderzoek blijkt dat de wapens ooit gebruikt zijn''.

De meeste politiekorpsen zijn tevreden met de grote belangstelling voor de actie. De regio Brabant Zuid-Oost zegt vooral blij te zijn met de aandacht voor de `Nacht van 't lef' in de Eindhovense binnenstad. Vorige week zaterdag werd iedereen in het uitgaansleven van Eindhoven gefouilleerd op wapenbezit. De regio Haaglanden is vooral blij dat de campagne heeft geleid tot discussie onder jongeren. Volgens de politie in Rotterdam is de campagne pas echt geslaagd als de toegenomen discussie leidt tot strengere wetgeving. ,,We moeten nog op de uitspraak van de rechter wachten of we acties zoals die in de Millinxbuurt vaker mogen uitvoeren'', aldus Geelof. Eind november sloot de politie die buurt geheel af en werd elke passant gefouilleerd. Vanaf morgen maakt het Korps Landelijke Politiediensten een begin met de vernietiging van de afgegeven wapens.