Thailand verbiedt film over de koning van Siam

De censuur in Thailand heeft de recente film Anna and the King deze week verboden wegens de ,,onhoffelijke'' en historisch onjuiste weergave van de geliefde monarchie in dat land.

Het verbod werd al verwacht nadat de Thaise filmautoriteiten eerder dit jaar filmproducent Twentieth Century Fox geen toestemming gaven om op locatie opnamen te maken voor de nieuwe verfilming van de succesvolle uit 1956 daterende musical The King and I. In plaats daarvan werd gefilmd in het naburige Maleisië. Hoofdrollen in de film worden gespeeld door Jodie Foster en Chow Yun-fat.

Volgens een lid van het censuurorgaan zou de film alleen getoond kunnen worden als erin geknipt wordt. ,,Maar daarna zou de film waarschijnlijk slechts twintig minuten duren.'' De koninklijke familie is een gevoelig onderwerp in Thailand, het vroegere Siam. Ofschoon het land een van de meer liberale staten is in Azië staat op belediging van de koning maximaal 15 jaar gevangenisstraf. Van de huidige koning, Bhumibol Adulyadej Rama IX, wordt overigens gezegd dat hij heeft genoten van zowel de film als de musical.

De film is gebaseerd op de memoires van de Engelse onderwijzeres Anna Leonowens die in de vorige eeuw aan het hof verbleef van koning Mongkut Rama IV. Veel Thai zouden door de film beledigd zijn, net als door de musical uit de jaren vijftig die in Thailand eveneens verboden was. Voorstanders van de film zijn van mening dat hoofdrolspeler Chow Yun-fat de persoon Mongkut met waardigheid speelt, in tegenstelling tot de acteur Yul Brynner die mede bekend werd om die rol, en dat de film bedoeld is als vermaak en niet als documentaire. Het algemene gevoelen in Thailand zou zijn dat Hollywood de Thaise monarchie niet moet misbruiken om winst te maken. De film is een week voor kerstmis in première gegaan, en heeft in de VS al ruim vijf miljoen dollar opgebracht. (AP)