Stich Wynston

Beginnende dansers wordt aangeraden vooral te luisteren naar de bas. Meer nog dan de drums verankert de bas een muziekstuk in meter en maatsoort. De Canadese drummer Stich Wynston, wiens band opzettelijk geen bassist heeft, maakt wat dat betreft absoluut geen dansmuziek. Maar bevrijd van de `geaardheid in basnoten' dansen en dwarrelen de improvisaties van `Modern Surfaces' licht en vrij door de ruimte. De veelal unisono gespeelde melodielijnen van gitarist Geoff Young en saxofonist Mike Murley laveren tussen subtiele lieflijkheid en gekartelde uithalen.

Voor het opvullen van de gaatjes buigt bandleider Wynston zich in alle denkbare ritmische bochten. Zijn helderheid en overzicht voorkomen dat hij er uitvliegt. Wynstons spel en composities kennen dezelfde interne logica en coherentie als die van landgenoot Paul Bley, die op `Modern Surfaces' optreedt als `special guest'. Bley's idiosyncratische pianospel gaat naadloos op in het los geweven klankenkleed van Wynstons trio. Zo ontstaat een muzikale wereld die geheel op zichzelf staat en onconventionele wijze je oren binnen walst.

Stich Wynston: Modern Surfaces (BUZZ-Records, ZZ76006) Distr. Challenge.