`Staatsdoping' in Italiaanse topsport

De Italiaanse justitie vermoedt dat topsporters als de wielrenners Marco Pantani, Gianni Bugno. Claudio Chiappucci en Maurizio Fondriest en de langlaufers Manuela Di Centa en Maurilio De Zolt jarenlang systematisch het verboden eiwithormoon EPO hebben gebruikt. EPO vergroot de zuurstofopname en kan leiden tot hart- en herseninfarcten.

De namen van bovengenoemde sporters staan in code op een computerbestand van professor Conconi. Deze sportarts uit Ferrara is wereldberoemd geworden als de medisch begeleider van de Italiaanse wielrenner Francesco Moser, die in 1984 het werelduurrecord van de Belg Eddy Merckx verpulverde. Daarna heeft Conconi financiële steun gekregen van het Italiaans Olympisch Comité (Coni). In die organisatie heeft hij ook bestuursfuncties vervuld.

In het computerbestand staan nog tientallen andere namen van minder bekende duursporters, onder wie ook zwemmers en kanoërs. Zij zouden onder begeleiding van Conconi hebben geëxperimenteerd met EPO, in elk geval in de periode 1992-1995, het tijdvak waarover het bestand gaat. Een andere bekende naam op de lijst is de Ierse wielrenner Stephen Roche, die in Italiaanse dienst zowel de Giro, de Tour als de wereldtitel won. De Deen Rolf S⊘rensen, momenteel rijden voor de Nederlandse Raboploeg, wordt ook genoemd in het computerbestand.

Gezien Conconi's band met de Coni en de status van de topsporters schrijft het dagblad La Repubblica, dat de lijst met name bekend heeft gemaakt, dat er sprake is van een soort `staatsdoping', bedoeld om Italiaanse sporters aan de wereldtop te krijgen. Bugno werd wereldkampioen in 1991 en 1992. Fondriest werd wereldkampioen in 1988. Chiappucci heeft een paar bergetappes gewonnen in de Tour de France. Pantani, in 1998 winnaar van de Tour, stond dit jaar op het punt de Giro te winnen, maar hij werd op de voorlaatste dag uit de koers gehaald wegens een te hoge hematocrietwaarde van zijn bloed. Dit kan duiden op gebruik van EPO.

Chiappucci, Fondriest en De Zolt hebben gisteren de berichten ontkend. Di Centa, sinds begin deze maand lid van het Internationaal Olympisch Comité, schreef dat ze tegen iedere vorm van doping is. Ze zou Conconi alleen hebben bezocht wegens problemen aan de schildklier.

De naam van professor Conconi wordt al enige tijd in verband gebracht met doping. Om die reden heeft het Coni de banden met hem onlangs officieel verbroken. Maar gezien de namen van de betrokken topsporters heeft de bekendmaking van de lijst een enorm schandaal veroorzaakt in Italië. Verschillende parlementariërs hebben aangedrongen op snelle invoering van een wetsvoorstel dat het gebruik van stimulerende middelen in de sport illegaal maakt.

Het onderzoek naar de handelwijze van Conconi is in 1996 begonnen door een officier van justitie in Arezzo. Hij wilde meer weten over bepaalde episodes in de Giro. In mei 1998 is het onderzoek overgenomen door de openbare aanklager in Ferrara, waar Conconi zijn kliniek heeft. Vergelijking van wetenschappelijke studies van Conconi en bestanden op zijn computer hebben de justitie op het spoor van de topatleten gezet.

    • Marc Leijendekker