Quizzen

In plaats van de puzzel als traditionele afleiding voor knallende kerstruzies kan er rond de feestdagen veel worden gequizd op de televisie. En het is ook de enige tijd in het jaar dat ik er naar kijk. Vorige week het Nationaal Dictee, gisteren de Nationale Nieuwsquiz. Normaal ben ik niet zo'n liefhebber van tv-spelletjes met kuddes grijnzende bekende Nederlanders, blij dat ze weer samen zijn. Dan vind ik een gewoon gesprek waarbij alle antwoorden op de vragen goed zijn, verrassender.

Maar quizzen blijven goede trekkers en in geval van nood kan de redactie altijd op bereidwillige gasten rekenen. Binnenkort komt daar de complete cast van Big Brother bij, maar of die nou zo hoog zullen scoren. Er zijn er al genoeg. Kamerlid Boris Dittrich koerst altijd blindelings af op het felle schijnsel van de cameralichten. Ook Kamerlid Meijer, bekend van de Bijlmer op tv, zag ik bij de Nationale nieuwsquiz. Hij had zijn haar in een flatteus gespoelde pony.

Harmen Siezen deed zijn best grappig te zijn, maar bleef toch een beetje de leraar op schoolreis. Humor verhoudt zich slecht met de status van geloofwaardigste nieuwslezer. De Kamerleden zorgden voor de enige vrolijke noot die avond. Meijer en zelfs de toch schrandere Agnes Kant wisten niet dat in de nacht van Wiegel 26 senatoren tegen het referendum hadden gestemd, één meer dan het vereiste quorum tegen Grondwetswijziging. Meijer en Dittrich hadden geen idee dat het nieuwe belastingplan al in 2001 zou moeten in gaan. Terwijl Meijers CDA-fractie er speciaal voor was weg gebleven. Moeten ze vaker doen, zo'n quiz, dan leren de Kamerleden nog eens wat over het Binnenhof, de werking van de regering en het staatsrecht, hoe de agenda in elkaar zit en zo.

Ik moet de sportvragen gokken en wist alleen dat Michael Boogerd Parijs-Nice had gewonnen. Winnaar was Rick Nieman van RTL4, die op het laatst concurreerde met Liselot Thomassen van NOS radionieuws en een verpleegkundige die in de nachtdienst kennelijk heel wat uurtjes heeft stuk te slaan. Deze nieuwslezers onthouden dus werkelijk hun teksten.

De nieuwsquiz is een aardige manier om het jaar de revue te laten passeren maar meer dan dat is het niet. Leuker vind ik al de originele proefnemingen in de Nationale Wetenschapsquizzen op tweede Kerstdag. 's Morgens een gemakkelijke versie voor kinderen en 's avonds een moeilijkere voor volwassenen met tegendraadse oplossingen. Het is het leukste om volkswijsheden te zien sneuvelen. Een half opgeblazen ballon loopt leeg in een volle. Er werd lekker geknoeid met stroop om te kijken of het sneller uit de lepel liep als die hoger was. En ik hoorde de toon van de fluit omhoog gaan zodra die warmer werd.

Wim T. Schippers neemt altijd een beetje wraak op zijn schooltijd en laat met enig sadisme de bollebozen hun foute oplossingen beredeneren. Dat kinderen 's morgens niet goed raadden dat een rond vat meer suiker kan bevatten dan een vierkant vat met dezelfde omtrek kon ik begrijpen. Maar 's avonds waren zelfs twee hoogleraren niet op de hoogte van deze wiskundige middelbare schoolwijsheid. De tegenpartij uit de milieubeweging hield het lang vol tegen de hoogleraren, maar verloor nipt. Het is een hele troost dat vertegenwoordigers van Greenpeace en Milieudefensie, waar het hele ontkerkelijkte volk unaniem lid van is, wetenschappelijk kunnen denken.

Wel wordt de kijker de illusie voorgehouden dat de wetenschapsquizzen live worden uitgezonden. De teams zouden wel erg stom zijn als ze in zo'n live show de veel eerder in NRC Handelsblad gepubliceerde vragen niet hadden opgezocht. Die kans hadden ze dus niet. Aan het einde van de show verdwijnt Schippers in een andere kamer alsof hij vlak daarna de trekkingen onder de goede inzenders laat verrichten. Wie een wetenschapsquiz kan oplossen, weet ook wel dat dat tijdstip veel later ligt. Ik blijf benieuwd naar wat de winnaars gaan uitvoeren tijdens hun strafexpeditie naar Nuth. De tv-quiz, je moet er wat voor over hebben.