`Plan VARA bedreigt bestel'

Als de VARA commercieel gaat, heeft dat `dramatische gevolgen voor het publieke bestel'. Dat schrijven de vier onafhankelijke kroonleden in de raad van toezicht van de NOS in een open brief aan de VARA, de raad van bestuur van de NOS en staatssecretaris Van der Ploeg (Media).

De kroonleden maken zich `ernstig zorgen over de toekomst van het publieke bestel' en roepen de partijen op de problemen op te lossen. In de raad van toezicht hebben tevens acht omroepvoorzitters zitting.

Half januari wordt de nieuwe concessiewet voor de publieke omroep in de Tweede Kamer behandeld. Deze regelt de nieuwe uitzendconcessie voor de komende tien jaar. Verder zullen in september 2000 de eerdere voorstellen voor netprofilering worden ingevoerd. Hierdoor wordt het mogelijk een deel van de televisieprogramma's van de omroepen over netten te verdelen zodat duidelijker geprofileerde zenders ontstaan. De omroepen stellen met elkaar een schema vast, maar uiteindelijk beslist een zendercoördinator welke programma's een plek krijgen. De omroepen vinden dat te ver gaan. De VARA oriënteert zich zelfs op een mogelijk uittreden uit het bestel.

De kroonleden willen niet dat de VARA vertrekt. Zij vrezen voor de teloorgang van de pluriformiteit van de publieke omroep. Zij vragen aan de raad van bestuur een meer `dienstbare' in plaats van een meer `dirigerende' rol te spelen. Verder spreken zij de VARA aan op haar medeverantwoordelijkheid voor de toekomst van het publieke bestel.

De raad van bestuur van de NOS wil op korte termijn een gesprek met de kroonleden. Zij vraagt zich af hoe de kroonleden een meer dienstbare rol van de raad van bestuur voor zich zien. ,,Er wordt nu gedaan alsof de raad van bestuur allerlei directieven uitvaardigt waaraan de omroepen zich moeten onderwerpen, maar we hebben deze afspraken met elkaar gemaakt'', zegt een NOS-woordvoerder.

Staatssecretaris Van der Ploeg wil de VARA bij de publieke omroep houden, maar wil geen wijzigingen meer aanbrengen in zijn wetsvoorstel.