Opnieuw zware storm in Frankrijk

Frankrijk is vannacht opnieuw getroffen door een zeer zware storm. De stormdepressie, boven het zuidwesten van het land, kostte aan twaalf mensen het leven, één visser wordt vermist.

Het officiële dodental als gevolg van het slechte weer van de afgelopen dagen is daardoor alleen al in Frankrijk opgelopen tot 52. Voor heel Europa loopt de schatting van het aantal doden uiteen van tachtig tot meer dan honderd.

Premier Jospin, die gisteren sprak van ,,een uitzonderlijke, catastrofale gebeurtenis met grote gevolgen'', heeft de getroffen gebieden tot rampgebied verklaard. Daardoor is het mogelijk sneller schaderegelingen te treffen.

Het verkeer in het zuiden van Frankrijk is geheel ontregeld. Veel treinverbindingen zijn uitgevallen en wegen zijn onbegaanbaar door omgewaaide bomen. Het vliegverkeer heeft grote vertragingen opgelopen. Honderdduizenden huizen in het zuiden zaten vanmorgen nog zonder stroom. Ook in het zondag getroffen gebied is de stroomtoevoer nog niet overal hersteld. Behalve over Frankrijk, raasde de storm vannacht ook over het noorden van Spanje. Daar zijn waarschijnlijk vijf mensen omgekomen.

In het noorden van Frankrijk is de situatie na de storm van zondag nog steeds chaotisch. Grote gebieden zitten nog zonder stroom. De beroemde Mont-Saint-Michel is voor toeristen gesloten, omdat de storm er schade heeft aangericht. Ook in Parijs is een aantal monumenten getroffen. Zo is het dak van de Notre Dame beschadigd en is een van de glas-in-lood ramen van de Sainte-Chapelle vernield. Ernstiger is de schade aan het paleis en de tuinen van Versailles.

Ook elders in Europa is een begin gemaakt met het opruimen van de schade. In Zwitserland, waar dertien doden vielen, wordt het schade geraamd op ongeveer 200 miljoen gulden. Zwitserland kampt intussen met zware sneeuwval en gevaar voor lawines. In Duitsland, Groot-Brittannië en België is de omvang van de schade nog niet bekend.

De harde wind zorgt ook voor grote problemen bij het bestrijden van de olie voor de Bretonse kust. De tanker Erika, die daar twee weken gelegen verging, lekt opnieuw olie, maar oliebestrijdingsschepen kunnen voorlopig niet de zee op.

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit Internationale heeft al vóór het weekeinde aangeboden het restant olie uit de Erika te pompen. Bij het leegpompen zou het bedrijf gebruik maken van een nieuwe techniek, die de inzet van duikers overbodig maakt. De storm zou daarom geen reden zijn om te wachten met leegpompen. De wind heeft de olie ook nog verder verspreid, zodat ongeveer vierhonderd kilometer kustlijn met olie is besmeurd. (Reuters, AFP, ANP)