Offensief tegen Grozny gestuit

Het Russische offensief tegen de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny stuit op het verzet van de Tsjetsjeense verdedigers, dat volgens onofficiële Russische mededelingen veel heftiger is dan de Russen hadden verwacht.

President Jeltsin decoreerde vanochtend enkele generaals die bij de oorlog zijn betrokken. Hij noemde de campagne in Tsjetsjenië ,,foutloos''. Volgens premier Poetin verloopt het offensief ,,zoals gepland''; minister van Defensie Sergejev zei vandaag dat diverse wijken van Grozny zijn ingenomen, maar hij noemde ze niet met name. Bislan Gantamirov, de leider van de pro-Russische Tsjetsjeense militie die voor de Russen in Grozny als speerpunt fungeert, zei de wijk Staropromyslkovski in het noordwesten van de stad te hebben veroverd. Maar die melding kon niet worden geverifieerd.

Russische officieren ter plekke zeiden gisteren echter dat de stad veel beter verdedigd wordt dan was verwacht. De opmars van de Russen is daardoor opgehouden. Wegen liggen vol mijnen, en de Tsjetsjeense verdedigers blijken voordeel te putten uit het feit dat ze de weg op hun duimpje kennen. Bovendien blijkt zich onder de stad een systeem van tunnels te bevinden waarin de Tsjetsjenen zich met succes verschuilen voor de zware artillerie van de Russen en dat hen zeer mobiel maakt. Verder zijn ze volgens de Russische officieren zeer gemotiveerd, dit in tegenstelling tot de aanvallers.

In Moskou is gisteren gezegd dat bij de strijd van de voorbije 24 uur vier Russen zijn gesneuveld; het verliescijfer sinds het begin van de militaire campagne in Tsjetsjenië werd gesteld op 397 doden en 1014 gewonden. Algemeen wordt aangenomen dat de werkelijke verliescijfers veel hoger liggen. De Tsjetsjenen lieten weten dat gisteren in Grozny zeker 64 Russen zijn gesneuveld. De plaatsvervangende stafchef van de Russische strijdkrachten stelde de Tsjetsjenen opnieuw voor de keus ,,te capituleren of te worden uitgeroeid''.

De Russen bombardeerden de stad gisteren opnieuw intensief met hun zware artillerie en met helikopters. Ook Tsjetsjeense eenheden in het bergachtige zuiden – veelal verscholen in diepe grotten – werden vanuit de lucht zwaar bestookt. Daarbij zetten de Russen zogenoemde aerosol-bommen in, gasbommen van 250 tot 500 kilo, die een dichte, uiterst ontvlambare mist verspreiden en bij ontploffing naast een enorme explosie ook een zware schokgolf veroorzaken. Deskundigen in Moskou zeiden gisteren dat het gebruik van deze bommen – die door de Amerikanen in Vietnam en de Golfoorlog ook werden gebruikt – internationaal verboden is.

Ook in het zuiden stuiten de Russen op verzet. Tsjetsjeense troepen ondernamen gisteren tegenaanvallen op Russische troepen in de omgeving van de steden Vedeno en Charatsjoi. (Reuters, AP, AFP)