Kosovo: verdachte lynchpartij opgepakt

In Kosovo heeft de VN-politie een man opgepakt die ervan wordt verdacht een van de aanstichters te zijn geweest van de lynchpartij die in de nacht van 28 op 29 november een bejaarde Serviër het leven kostte. Het gaat om een 27-jarige Albanees.

De lynchpartij van eind november wekte bij de internationale gemeenschap om haar wreedheid woede, verontwaardiging en afschuw. Op 28 november herdachten de Albanezen met een groot nachtelijk feest de uitroeping van de Albanese onafhankelijkheid in 1912 en het begin van de opstand tegen de Turken in de vijftiende eeuw. Kort na middernacht liep een auto met drie Servische inzittenden vast in de menigte feestvierders. Toen de Albanezen ontdekten dat de inzittenden Serviërs waren, werden ze uit de auto gesleurd en zwaar mishandeld. De auto werd in brand gestoken. De bestuurder, een 63-jarige man, werd uiteindelijk doodgeschoten, zijn vrouw en haar moeder, 51 en 76 jaar oud, werden zeer ernstig gewond en liggen nog steeds in het ziekenhuis. Een grote menigte zag juichend toe zonder een vinger uit te steken, en verhinderde de VN-politie en soldaten van de vredesmacht KFOR zelfs in te grijpen. Later bleek dat de bestuurder, een voormalige hoogleraar, zijn schoonmoeder in veiligheid had willen brengen omdat ze zich alleen niet veilig voelde, na herhaaldelijk door Albanezen te zijn bedreigd.

Het etnisch geweld houdt intussen aan in Kosovo. Gisteren gooiden onbekenden in het stad Vitina, in het zuidoosten van Kosovo, een handgranaat in een café met Serviërs. Daarbij werden zeker tien mensen gewond, van wie er twee met ernstige verwondingen moesten worden opgenomen in een Amerikaans veldziekenhuis. In Vitina, dat in de Amerikaanse sector van Kosovo ligt, woont nog een aanzienlijke Servische minderheid. De VN-politie heeft naar aanleiding van de aanslag vier verdachten gearresteerd, allen Albanezen.

Het afgelopen weekeinde nam een groep van enkele tientallen Serviërs de wijk uit het getto in de stad Orahovac, waar ze sinds de terugkeer van de Albanese inwoners na de oorlog om Kosovo in opgesloten hebben gezeten. De groep, bestaande uit zieken, bejaarden en kinderen met hun ouders, vluchtte naar Servië. De levensomstandigheden van de Serviërs van Orahovac zijn uiterst slecht. Ze voelen zich bovendien voortdurend bedreigd door de Albanese meerderheid in de stad. (Reuters, AP, AFP)