Koninklijke Olie trekt beurs omlaag

Koninklijke Olie heeft vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs een tikje gekregen en daalde ruim een procent. Het aandeel trok de zwalkende AEX-index mee omlaag tot 659,09 punten, een verlies van 1,28 punt.

Gisteren bereikte de AEX-index, de toonaangevende graadmeter van de beurs, nog een tussentijds record na zeven dagen op rij hoger te zijn gesloten. De maandag werd overigens 0,06 punten lager beëindigd dan het voorlaatste slot.

Van een neerwaartse trend was geen sprake. De aandelenmarkt van de Amsterdam Exchanges (AEX) schommelde vanmorgen voortdurend rond het slot van maandag. Net als gisteren stonden veel professionele beleggers aan de zijlijn in verband met de naderende millenniumwisseling. Alleen particuliere beleggers kwamen in de markt; de omzetten bleven laag.

Koninklijke Olie, voor 60 procent eigenaar van de Koninklijke/Shell Groep, was vanmorgen het meest verhandelde aandeel op de beurs. Koninklijke, dat de laatste weken in het spoor van de olieprijs de weg omhoog weer had gevonden, had last van de daling van de olie-aandelen in de VS gisteravond. De druk op Koninklijke Olie, die met een aandeel van tien procent zwaar meeweegt in de index, zorgde ervoor dat de aarzelende AEX-index wat omlaag ging.

De uitgevers, die het afgelopen jaar slecht hebben gepresteerd op de beurs, lieten vanmorgen juist een stijging zien. Dat was te danken aan een analist, die gisteravond op televisie liet weten dat Elsevier het volgend jaar beter gaat doen dan de rest van de markt. Elsevier steeg driekwart procent. In het spoor volgden Wolters Kluwer, dat ruim een procent won, en VNU met bijna drie procent koerswinst. Daarmee vestigde VNU een nieuw tussentijds jaarrecord. Het concern was vanochtend ook de sterkste stijger onder de hoofdfondsen.

Vooral particuliere beleggers hadden belangstelling voor de Haarlemse uitgever. Sinds VNU zich meer richt op internet, is de gekte die deze sector kenmerkt ook van toepassing op de uitgever. De verwachtingen over VNU en internet zijn hooggespannen, maar het merendeel van omzet en winst is nu nog afkomstig uit traditionele uitgeversactiviteiten. Analisten van ING Barings verwachten dat de opwaartse trend de komende maanden gewoon doorgaat.

ASML had last van winstnemingen, na de forse koerswinst van de laatste weken. De fabrikant van machines voor de chipsindustrie liet 2,05 euro liggen op 107,50. Desondanks is ASML nog steeds het goudhaantje van het Damrak. Ten opzichte van het slot van vorig jaar klom ASML per saldo met ongeveer 300 procent.

KPN zat ook in de hoek waar de klappen vielen. De telecomgigant verloor 1,50 euro op 95,50.

Op de lokale markt ging mediaconcern Endemol hard achteruit. Een van de topmannen, Joop van den Ende, zou zijn werkzaamheden willen neerleggen, zo meldde een ochtendkrant. De koers daalde vanmorgen met 1,65 euro op 51,85.