Kerstmis

Met verbazing, of liever verbijstering, lees ik het voorpagina-artikel over Kerstmis (22 december): ,,Het niet meer vermelden van het feit, dat Kerstmis een feest van bijbelse oorsprong is''. Wij leven hier in een christelijke culturele samenleving. Of men zich christen voelt of niet, men kan niet om het feit heen dat men christen is, daarvan is onze hele cultuur doordesemd.

We hebben in Europa toch een schitterende 2000 jaar oude christelijke cultuur, die je niet even overboord kunt zetten.

We hebben nu dus het hele kerstfeest totaal ontkleed en omgebouwd tot een nationaal eet- en drinkfeest, en noemen het een feest van vrede. Mensen elders in de wereld, en in erbarmelijke oorlogsomstandigheden verkerend, zijn daarover zeer tevreden en ons dankbaar, dat wij wentelend in onze vredige welvaart aan hen denken.Dat u daarbij ook nog wijsneuzelijkheden van 7- en 9 -jarige kinderen meent te moeten vermelden is erg onwijs. Laat kinderen toch kinderen zijn, zij moeten nog zolang volwassen zijn.

Het feit, dat wij de christelijke oorsprong van het kerstfeest (zoals wij dat in onze cultuur kennen), willen verzwijgen, omdat wij denken daarmee nieuwe inwoners, van een andere culturele afkomst te kwetsen, getuigt van miskenning van onze cultuur.