Internationaal

LONDEN

De beurs van Londen was vandaag gesloten.

FRANKFURT

Na de euforie die het belastingplan de afgelopen dagen heeft gebracht, was de beurs van Frankfurt vanmorgen in de min. Rondom het middaguur stond de DAX-index 24 punten lager op 6.814 punten. De grote verliezer was Deutsche Bank, die drie procent verloor en het op een na meest verhandelde aandeel was.

Deutsche Bank was de afgelopen dagen de grote trekker van de Duitse beurs, omdat de bank – net als collega's Commerzbank en Dresdner – het meest zou kunnen profiteren van de jongste belastingplannen. De belasting op de verkoop van aandelenparticipaties vervalt namelijk, waardoor de omvangrijke belangen die Duitse banken in ondernemingen hebben plotseling veel meer waard zijn geworden. Vanmorgen vonden beleggers het echter tijd voor winstnemingen. Daardoor daalde ook verzekeraar Allianz, die deze week eveneens stevig is gestegen door het bezit van nogal wat aandelenbelangen.

PARIJS

De beurs van Parijs is vanmorgen opnieuw gestegen. De CAC-40-index stond rondom het middaguur 16 punten hoger op 5.850 punten. De handel was echter zeer dun; veel beleggers laten het tegen einde van het jaar afweten.

Vooral de detailhandel, die het het afgelopen jaar niet goed heeft gedaan op de beurs, ondervond vanochtend steun van beleggers. LVMH (onder meer parfums) en supermarktketen Casino, die al lang wordt getipt als overnamekandidaat, behaalden de grootste koerswinsten

Ook het software-huis Cap Gemini deed het goed, zette de koersrally van afgelopen dagen voort met een stijging van ruim 5 procent en noteerde een record op 269,3 euro dankzij de warme aanbevelingen door handelaren. Voedingsfabrikant Danone steeg ruim twee procent door geruchten over Franse interesse voor het Britse Perkins Foods. Danone heeft al een bod uitgebracht op United Biscuits.

TOKIO

De Japanse beurs is vandaag hoger gesloten. De Nikkei-index trok zich niets van het lagere slot op Wall Street aan. De Nikkei sloot 237 punten hoger op 18.784 punten. De werkloosheid in Japan daalde in november met 0,1 procentpunt tot 4,5 procent, zo werd vandaag bekend. Sinds de werkloosheid in juli een recordhoogte bereikte van 4,9 procent, is de trend neerwaarts.

NEW YORK

Wall Street begon de laatste handelsweek van het jaar weinig geïnspireerd. De Dow-Jonesindex van dertig grote industriefondsen, die in de loop van de dag een winst van bijna 70 punten noteerde, sloot gisteren 15 punten lager op 11.391 punten.