Inkoopstrop leveranciers elektriciteit

De energiebedrijven Remu, Eneco en Delfland lopen het risico honderden miljoen guldens meer te moeten betalen voor de inkoop van stroom dan ze hadden begroot.

Door een tekort aan capaciteit om stroom uit het buitenland in te voeren moeten de betrokken distributeurs veel meer stroom afnemen van de Nederlandse verenigde elektriciteitsproducenten (Sep) dan verwacht. De Sep rekent voor deze `extra' stroom twaalf keer de normale prijs. Dat hebben woordvoerders van Remu, Eneco en Delfland vanmorgen bevestigd. De energiedistributeurs hebben in september aan de Sep moeten opgeven hoeveel stroom zij komend jaar van de Nederlandse producenten wilden betrekken. Die stroom kost in de `voorverkoop', ongeveer 10 cent per kilowattuur. De rest van de stroom hoopten de bedrijven van buitenlandse aanbieders te betrekken. Die zijn tot de helft goedkoper dan de Sep.

Omdat de totale importbehoefte van de energiebedrijven de capaciteit van het netwerk hiervoor ruimschoots overtrof, heeft de toezichthouder op de Elektriciteitsmarkt, de DTe, slechts een deel van de buitenlandse import toegewezen. Gevolg is dat de bedrijven, die al contracten met afnemers hebben gesloten, nu alsnog bij de Sep moeten aankloppen. Volgens een vier jaar geleden afgesproken boetebeding mag de Sep voor deze nabestellingen 1,25 gulden per kilowattuur rekenen.

De energiebedrijven mogen de tegenvaller niet doorberekenen aan afnemers. De DTe stelde vorige week de hoogte van de stroomtarieven voor 2000 vast. Daar mag niet van worden afgeweken.

Eneco heeft mogelijk de grootste financiële strop. Het bedrijf krijgt minder dan de helft van de gevraagde importstroom. Door contracten met grote afnemers als Schiphol en de haven van Rotterdam dreigt het bedrijf in de problemen te komen. De directie van de Remu ontkent een financiële strop te lijden en rekenfouten te hebben gemaakt. ,,Het is een leerproces. De vrije markt breekt los en iedereen zoekt naar de beste manier van bedrijfsvoering'', aldus een woordvoerder.

De gedupeerde bedrijven proberen nu alsnog extra stroom van de Sep te krijgen voor een dubbeltje per kilowattuur. Ze voeren daarvoor `heftige onderhandelingen' met hun concurrenten, die daarmee unaniem akkoord moeten gaan en mogelijk weinig behoefte hebben hun huidige concurrentievoordeel op te geven. Eneco acht een vergelijk haalbaar: ,,Vorig jaar speelde een dergelijk probleem ook, en toen zijn we er ook uitgekomen'', aldus een woordvoerder.

Essent, de grootste speler op de Nederlandse energiemarkt, en Nuon lijken vooralsnog niet bereid akkoord te gaan. Eneco, Remu en Delfland hebben veel risico genomen, stelde directievoorzitter K. Wiechers van essent vanmogen in het Financieele Dagblad vast. ,,Laat ze dat nu maar voelen.''

Eneco, Remu en Delfland overwegen een kort geding tegen Essent en Nuon als als de onderhandelingen mislukken.