Indiërs praten met kapers Airbus

Indiase onderhandelaars hebben vannacht en vanochtend contact gehad met de kapers van een Airbus van Indian Airlines die met 160 mensen aan boord op het vliegveld van de Zuid-Afghaanse stad Kandahar staat. De kaping, die boven Nepal begon, ging vandaag haar vijfde dag in, en een oplossing leek vanmiddag niet in zicht. Volgens de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Jaswant Singh, hebben de kapers geweigerd kinderen en hun moeders vrij te laten.

De zeven man tellende Indiase onderhandelingsdelegatie arriveerde gisteren in Kandahar. De kapers, naar wordt aangenomen aanhangers van een extremistisch-islamitische Kashmir-beweging, eisen de vrijlating van een Pakistaanse moslimleider die sinds 1994 in een gevangenis zit in het Indiase deel van Kashmir. De kaping heeft tot dusverre één passagier het leven gekost, die werd neergestoken omdat hij zijn blinddoek had weggenomen. Volgens Afghaanse zegslieden die de inzittenden van het toestel van voedsel en water voorzien en de wc's legen, is hun toestand slecht. ,,Ze zijn moe en gespannen, en de kapers raken geagiteerd.'' De minister van Buitenlandse Zaken van het in het grootste deel van Afghanistan regerende Talibaan-bewind, Wakil Ahmed Muttawakil, zei vanochtend dat het nu aan India is om de zaak op te lossen. ,,Wij hebben ons best gedaan om de passagiers te beschermen en we hebben aan onze morele verplichtingen voldaan'', zei hij tegenover de Afghaanse Islamitische Persdienst. ,,Nu ligt de kwestie tussen de Indiase regering en de terroristen.'' Hij maande de Indiërs tot spoed. Als zij er niet in slagen een akkoord met de kapers te bereiken, ,,zullen we geweld gebruiken om het vliegtuig weg te krijgen''. De Talibaan hebben zich, sinds het vliegtuig zaterdag in Kandahar landde, ingespannen elke indruk weg te nemen dat zij op enigerlei wijze medeplichtig zouden zijn, en de kapers met de dood bedreigd als zij passagiers zouden doden. Wuttakil zei dat deze waarschuwing was gegegeven omdat ,,de kapers de verkeerstoren hadden meegedeeld dat ze twee passagiers hadden vastgebonden en hen zouden doden''.

De Indiase onderhandelaars spraken gisteren met vertegenwoordigers van de Talibaan. Ook functionarissen van de Verenigde Naties wier hulp was ingeroepen en Europese diplomaten die de belangen van landgenoten aan boord van het toestel behartigen, waren bij het overleg aanwezig. (Reuters, AP, AFP)

Spanning India en Pakistan: pagina 4