De Nieuwe Economie

Plotseling is daar de Nieuwe Economie. Een begrip waarmee de aanhangers economische voorspoed en technologische revolutie aan elkaar koppelen. Ononderbroken economische groei, lage inflatie en een hoge productiviteit, daar zou het allemaal op neerkomen.

Maar bestaat het fenomeen ook? Volgens sommigen (zoals minister Jorritsma van Economische Zaken en Europees bankier Duisenberg) is er niets nieuws onder de zon. En voorlopig is het volgens koele waarnemers vooral nog een kwestie van willen en van een ongekend vooruitgangsgeloof en minder van weten.

Sommige ontwikkelingen (mobiele telefonie o.a.) zijn inderdaad veel sneller en succesvoller dan de meest rooskleurige scenario's afschilderden. Maar de honderden miljarden die in Internet zijn geïnvesteerd moeten zichzelf eerst maar eens zien terug te verdienen.

Komt nog bij dat de macro-economische effecten van de technologische revolutie heel moeilijk zijn te meten.

Toch komen er enorme veranderingen aan, voorspellen topondernemers in een bijlage van NRC Handelsblad over De Nieuwe Economie. En zeker is dat ondernemers, bedrijven en beleggers in dit tijdperk van zinderend optimisme ongerijmde bedragen verdienen.

NIEUWE ECONOMIE pagina 16 t/m 21