Blair: `Greenwich' moet standaardtijd Internet worden

Dit stukje is per elektronische post vanuit Londen naar de redactie van deze krant verstuurd om 11.54 uur Nederlandse tijd. In het Verenigd Koninkrijk was het toen een uur vroeger, in New York zes uur, en in New Delhi zeseneenhalf uur later. Voor krantenstukjes is zulke kennis onbelangrijk. Maar dat wordt anders als het, zeg, een ontwerp-contract was geweest dat na een paar uur vervalt.

Internet heeft behoefte aan een universele tijdstandaard om verwarring over het tijdstip waarop commercieel berichtenverkeer wordt verstuurd uit te sluiten, vindt de Britse premier Tony Blair. Als het aan hem ligt, tikt binnenkort daarom ook in de virtuele ruimte de Greenwich-tijd, de basis voor universele tijdrekening op aarde (en in de ruimte). Volgens het dagblad The Times zal Blair vrijdag na middernacht de geboorte van de Greenwich Electronic Time (GeT) bekendmaken als wereldwijde tijdstandaard voor elektronisch berichtenverkeer tussen consumenten en bedrijven.

,,Iedereen op de wereld kent en begrijpt de Greenwich-tijd'', aldus Gareth Donovan, projectleider van de Interactive Media in Retail Group (IMRG), die de invoering van Greenwich e-time bepleit. ,,GeT stelt mensen in staat die kennis en het vertrouwen naar elektronisch zakendoen uit te breiden.'' IMRG wordt onder meer gesteund door computerbedrijven als IBM en Microsoft, reisbank Thomas Cook, koerier DHL en bloemist Interflora.

Elektronische berichten krijgen nu al een zogeheten timestamp in UTC-tijd, de Univeral Time Co-ordinated, die is afgeleid van de in 1884 ingevoerde Greenwich Mean Time (GMT). Maar de interne klok van veel computers zet dat om naar plaatselijke tijd, wat logistieke en wettelijke problemen kan veroorzaken nu online zakendoen wereldwijd plaatsvindt.

GeT concurreert met een voorstel van het Zwitserse horlogemerk Swatch om een geheel nieuwe tijdrekening op het Internet in te voeren, waarbij elke dag is ingedeeld in 1000 `slagen' van elk 26,4 seconden. Greenwich, waar de nul-meridiaan loopt, afficheert zich als het `Huis van tijd'. Het Verenigd Koninkrijk viert in de Millennium Dome in Greenwich de eeuwwisseling.