Afscheid van basketballeed

Organisator Frank Voskuilen van de Holland Basketball Week ergert zich aan de ruzies en de slechte communicatie in deze zaalsport.

Als de achttiende editie van de Holland Basketball Week donderdag wordt afgesloten, slaakt Frank Voskuilen (49) een zucht van verlichting. Hij is vanaf 1982 betrokken bij de Holland Basketball Week. Hij neemt afscheid omdat hij meer aandacht wil schenken aan zijn familie en aan zijn werk als directeur van enkele basisscholen in Haarlem. Voskuilen spreekt de hoop uit dat het Nederlandse basketbal er weer bovenop komt. ,,De basketbalbestuurders communiceren echt verbazend slecht met elkaar.''

Het Nederlands team ontbreekt tijdens de Holland Basketball Week en dat is voor Voskuilen moeilijk verteerbaar. Clubtrainers die weigeren hun spelers af te staan, bestuurders die niet adequaat ingrijpen, het gesmijt met modder over en weer: Voskuilen heeft er geen begrip voor. ,,Het is teleurstellend dat de Nederlandse ploeg er niet bij is. Dat zegt genoeg over het basketbalwereld. Alle partijen kiezen dan ook nog eens de basketbalweek uit, om gedurende dat evenement elkaar zwart te maken. Onprofessioneel en kinderachtig.''

Nadat de clubs Amsterdam en Den Bosch weigerden internationals af te staan aan de Nederlandse ploeg, besloot de stichting Nederlandse Basketball Top (NBT) om het nationale team niet te laten deelnemen aan de Hollandse Basketball Week. De NBT kibbelt nu met de basketbalbond (NBB) en de verenigingen van Amsterdam en Den Bosch over de schuldvraag. Voskuilen: ,,In de Nederlandse basketbalwereld lopen veel grote ego's rond, mensen die zich ten koste van een ander willen profileren. Iedereen roept maar wat, iedereen doet maar wat. Er is geen enkele sprake van doordacht beleid.''

Volgens Voskuilen communiceren de betrokken partijen te weinig met elkaar. ,,Al die bonden, besturen en trainers moeten eens met elkaar om de tafel gaan zitten en de problemen zo snel mogelijk uit de wereld helpen. Ik ben van mening dat alle conflicten dan in een mum van tijd zijn opgelost.''

Voskuilen is het niet eens met de kritiek van Amsterdam-trainer Ton Boot, die de doelstellingen van NBT ,,belachelijk'' noemde. ,,Ik was twee jaar geleden betrokken bij de oprichting van de NBT en ik vond de destijds uitgesproken ambities realistisch'', reageert Voskuilen. ,,Waarom zou Oranje zich niet kunnen plaatsen voor het EK in 2001 en de Olympische Spelen van 2004? De NBT heeft echter verzuimd om draagvlak te creëren. Dan heb ik het over capabele bestuurders, een plan van aanpak en een heldere visie. Een basketbalbestuur moet een coalitieregering zijn.''

En passant wil Voskuilen de NBT wel een idee aan de hand doen. ,,De NBT moet ervoor zorgen dat het de Nederlandse internationals die bij een club in Europa spelen in eigendom krijgt. Dan kunnen die jongens aan clubs verhuurd worden. Op die manier ontstaan er geen problemen meer als de basketbalinternationals worden opgeroepen voor het Nederlands team.''

Voskuilen weet waarover hij praat, want de Holland Basketball Week is het visitekaartje van de Nederlandse basketbalwereld. Desondanks peinst hij er niet over om een functie in een van de nationale basketbalbesturen te bekleden. ,,Mijn handen jeuken, want ik zie dat er veel fouten worden gemaakt. Maar door het organiseren van de Basketball Week heb ik nauwelijks vrije tijd over.''

De organisator van het eerste uur zag zijn evenement in de loop der jaren behoorlijk veranderen. Neem alleen de begroting: die vertienvoudigde in de afgelopen achttien jaar en bedraagt nu een miljoen gulden. ,,En wat dacht je van de belichting? We begonnen met twee geleende spots van de Haarlemse stadsschouwburg, maar hebben nu een lasershow op NBA-niveau.''