Zware storm in Europa eist meer dan 60 levens

Meer dan zestig mensen zijn in het kerstweekeinde omgekomen als gevolg van een storm die met windsnelheden tot meer dan 200 km/u over Europa raasde. De storm, die van Duitse meteorologen de naam Lothar kreeg, trok gisteren over Frankrijk, en Duitsland en liet een spoor van vernielingen achter.

Ook elders in Europa maakte het noodweer de afgelopen dagen slachtoffers. In Zwitserland vielen elf doden, voornamelijk als gevolg van omgewaaide bomen, en in Groot-Brittannië, kwamen aan de zuidkust ten minste vier mensen om. In België heeft extreme regenval geleid tot overstromingen, vooral in de provincie Namen, ten oosten van Brussel. Verscheidene rivieren, waaronder de Maas, zijn buiten hun oevers getreden. Ook in het zuiden van Limburg is de Maas vanochtend overstroomd. De dorpen Itteren en Borgharen, ten noorden van Maastricht, zijn tot nu toe veilig achter de in 1996 gebouwde kademuren.

Lothar heeft meteorologen verrast, vooral door zijn enorme kracht. ,,In de meteorologische archieven bestaan geen gegevens over zo'n gewelddadig fenomeen'', aldus een meteoroloog in Toulouse. Opmerkelijk is dat de kracht boven land nauwelijks afnam. Gewoonlijk ontstaan orkaanwinden aan de kust en neemt de kracht ervan boven land snel af. Volgens een Duitse meteoroloog was dit ,,de ergste orkaan die Duitsland ooit heeft meegemaakt''.

De storm begon in de nacht van zaterdag op zondag boven de kust van Normandië en raasde vandaar uit in de richting van Parijs. Beide Parijse luchthavens werden gesloten. Ook de attracties van Eurodisney, waar een vrouw omkwam toen een boom op een van de bungalows waaide, werden gesloten. In de beroemde tuinen bij het paleis van Versailles werden duizenden bomen ontworteld. In grote delen van Noord-Frankrijk is de stroom uitgevallen.

In delen van Duitsland werd het spoorwegnet door de harde wind lamgelegd. Ook op de wegen was de situatie chaotisch. Het ergst getroffen werd de deelstaat Baden-Württemberg, waar een kerncentrale enige tijd werd stilgelegd.

Zaterdag al werd de Britse zuidkust getroffen door de harde wind. Metershoge golven en langdurige regenval hebben voor veel wateroverlast gezorgd. Een man in Merseyside overleed nadat hij de rivier was ingeblazen. De Britse autoriteiten waarschuwen dat de hoge waterstanden voorlopig nog niet voorbij zijn.

OLIE pagina 5