Volleyballers serveren beter in `oefenduel' met Tsjechië

De Nederlandse volleybalploeg speelt over precies een week zijn eerste wedstrijd in het olympische kwalificatietoernooi tegen Tsjechië. Tegen dat land werd gisteravond in het Belgische Sint-Niklaas met 3-0 gewonnen, maar bondscoach Toon Gerbrands hechtte geen enkele waarde aan die uitslag. ,,We zijn hier om in ons ritme te komen'', zei hij. ,,In Polen is volgende week sprake van een andere situatie.''

Ook aan de nederlaag in het eerste duel van het toernooi in België, 2-1 tegen de Belgische clubkampioen Maaseik, tilde Gerbrands niet al te zwaar. ,,Belgen winnen in het volleybal nooit iets, behalve tegen ons. Dan stijgen ze altijd boven zichzelf uit. Ik ben blij dat België er in Polen niet bij is.''

Het evenement in Sint-Niklaas is al jaren officieel een toernooi voor clubs. Daarom spelen Nederland en Tsjechië onder een pseudoniem, respectievelijk Oranje VB en All Stars Praha. Gerbrands: ,,Ik heb mijn spelers beloofd dat dit enige keer is in de periode dat ik bondscoach ben dat we aan een clubtoernooi meedoen. Maar het kon niet anders.'' Het is voor de Nederlandse ploeg de enige gelegenheid om voor de olympische kwalificatie speelritme op te doen. De internationals, die tot vorige week competitieverplichtingen hadden, kwamen de dag voor Kerstmis voor het eerst bij elkaar. ,,We moeten proberen zo snel mogelijk op gang te komen'', aldus Gerbrands.

De coach heeft in Sint-Niklaas drie dagen de tijd om de plannen met zijn ploeg uit te proberen. Zo wisselde hij, na uitvoerig overleg met spelverdeler Peter Blangé, Guido Görtzen en Reinder Nummerdor van positie te wisselen. Dat zou beter voor de balans zijn. Gerbrands was daar na de twee duels van gisteren tevreden over. Ook wil hij dat zijn spelers voor een grotere servicedruk gaan zorgen. Tegen Maaseik lukte dat helemaal niet, tegen de Tsjechen wel. ,,Ik heb mijn ploeg zelden beter zien serveren'', constateerde Gerbrands.

Tsjechië, dat eerder met 3-0 van Maaseik had gewonnen, begon tegen Nederland met zijn tweede ploeg. Bij Oranje was Blangé vervangen door Misha Latuhihin. Na de eerste twee verloren sets zette de Tsjechische coach Pavel Tresnak toch nog even zijn bijna volledige A-team in, maar dat leverde geen succes op. Als de Tsjechen één set hadden gewonnen, waren ze eerste in de poule geworden en hadden ze zich rechtstreeks geplaatst voor de halve finale van vanavond. Dat recht is nu voor Nederland. Maar Gerbrands had het ook niet erg gevonden als zijn ploeg een extra wedstrijd had mogen spelen. ,,Het resultaat telt volgende week pas.''Aan het kwalificatietoernooi in Polen doen volgende week zes landen mee. Naast Nederland en Tsjechië zijn dat Bulgarije, Joegoslavië, Letland en het gastland. Alleen de winnaar plaatst zich voor de Spelen van Sydney. Gerbrands heeft overigens de hoop nog niet opgegeven dat Nederland alsnog een herkansing krijgt als de ploeg zich in Polen niet weet te kwalificeren. ,,De FIVB laat ons echt wel deelnemen aan het laatste kwalificatietoernooi in mei'', zei de bondscoach.