Tien jaar Djax

,,Tien jaar geleden was het mijn droom om een eigen platenzaak te hebben. Maar toen kwam de cd op, en die zag ik niet zitten. Als je met vinyl bent opgegroeid kun je dat niet zomaar loslaten. Daarom werd het een eigen platenmaatschappij. Djax zag ik eerst als een hobby, om muzikanten die ik kende een kans te kunnen geven. Maar al snel werd het een professioneel platenlabel. Nog altijd breng ik bijna alle muziek, behalve Nederhop, zowel op cd als op vinyl uit.''

Vanuit Eindhoven runt Saskia `Miss Djax' Slegers al tien jaar samen met een assistent de platenmaatschappij Djax. Ze werd bekend met haar ontdekking van Nederhop: de Osdorp Posse in 1991, en in hun kielzog Spookrijders, White Wolf en Spacemarines. Nagenoeg alle Nederhopgroepen verschijnen bij Djax. Behalve rap brengt Djax techno, jungle en andere dance-stijlen uit van onder andere Acid Junkies en Head First. Miss Djax draait als dj overal ter wereld op feesten, en maakt ook haar eigen muziek. Komende maand bestaat de platenmaatschappij tien jaar. Ter gelegenheid daarvan heeft Slegers een fotoboek+cd samengesteld, The Power of the Underground.

,,In het begin was Djax een puur Eindhovense aangelegenheid met mensen die ik kende via de platenwinkel waar ik toen werkte. Het werven van nieuwe muzikanten gaat nog altijd op een informele manier. Ik leer ze kennen op een feestje, of ik krijg cassettes thuisgestuurd. Dat zijn er zo'n vijf per dag, in allerlei genres.

,,De selectie is voor mij heel makkelijk: ik hoor 't meteen. Ik weet precies wat ik wel en niet uit wil brengen. Dat ìk het leuk vind is het enige criterium. Het kan hiphop zijn of electro maar ook een groep als Neuk of Spacemarines, die maken een soort metal-rap. Mijn favoriete muziek heeft altijd raakvlakken met dance en de underground, met rauwe kantjes.

,,Underground wil voor mij zeggen: dat je doet waar je in gelooft zonder voor de hand liggende wegen te bewandelen of concessies te doen. En als je daar succesvol mee wordt en veel platen verkoopt dan ben je het voor mij nog steeds. Ik vind het dus onzin als mensen tegen commercieel succesvolle artiesten zeggen dat ze nu niet meer bij de underground zouden horen. De Osdorp Posse bijvoorbeeld heeft het succes op haar eigen voorwaarden gekregen.

,,Als dj draai ik geen platen van Djax want die ken ik zo goed dat het me geen kick meer geeft. Op het moment grijp ik veel terug op oude dingen, zoals Underground Resistance, van begin jaren negentig. Want wat er nu wordt gemaakt daar vind ik geen reet aan. Ik vind het ook moeilijk om dingen te vinden die ik wil uitbrengen. Dat geldt voor alle muziekstijlen. Het lijkt wel alsof iedereen zoekende is.

,,Dat gevoel had ik ook rond 1991, vlak voordat ik de Osdorp Posse tegen het lijf liep. Toen was er malaise omdat al die Nederlandse rapgroepen alleen maar de Amerikaanse voorbeelden volgden. Ik zocht een goed Nederlands alternatief. Nu verlang ik weer naar iets nieuws. Nieuwe muziek ontdekken om uit te brengen is toch waar het voor mij om draait. Dat geeft me de grootste voldoening. Verder is het keihard werken om tegen de stroom in een platenmaatschappij draaiende te houden. Want ik doe het op de moeilijke manier. Ik pik muzikanten bij wijze van spreken van de straat en probeer van niets iets te maken. Het zou makkelijker zijn om tegen mensen te zeggen: `Dit is nu hip, maken jullie voor mij ook zoiets'. Maar bij Djax mogen de groepen waar ik iets in zie het allemaal zelf bepalen. En ik laat ze meteen een volledige cd maken ook. Want singles vind ik onzin, dat zijn maar eendagsvliegen.''

Het boek+cd The Power of the Underground over tien jaar Djax wordt gepresenteerd op Noorderslag, 8/1 Oosterpoort, Groningen.