Terreur in het Indiase vliegtuig

De straf kwam meteen voor de man die geweigerd had de bevelen op te volgen om zijn blinddoek voor te houden: de woedende gemaskerde mannen met hun handgranaten en messen, gaven hem een messteek in de nek en lieten hem langzaam doodbloeden. Het slachtoffer, Rippan Patyal, die was gedwongen te staan, met de handen achter zijn rug gebonden, viel terug in zijn stoel in de Airbus 300 van Indian Airlines. De overige passagiers stopten doodsbang hun hoofd tussen de knieën in overeenstemming met de bevelen van de vijf jonge mannen die hun vliegtuig hadden overgenomen. Een tweede man werd op dezelfde manier gestraft, maar hij werd slechts licht gewond.

27 Indiase passagiers die door de kapers werden vrijgelaten vertelden functionarissen en artsen schokkende verhalen over de kaping nadat ze zaterdag in New Delhi waren aangekomen na een lijdensweg van 30 uur. Satnam Singh, de door de kapers gewonde passagier, was onder hen, in een rolstoel. Hun opluchting over hun vrijlating was vermengd met angst: velen hadden nog verwanten aan boord van het toestel dat sinds vrijdag diverse plaatsen had aangedaan en nu in de Afghaanse stad Kandahar staat.

Katyal, die 3 december was getrouwd, keerde terug van zijn huwelijksreis in Nepal. Zijn bruid Rachna is nog aan bord van het vliegtuig.

Volgens zijn medepassagiers had Katyal verscheidene malen zijn blinddoek weggeschoven om naar de kapers te kijken. Hij werd gewaarschuwd, en vervolgens vermoord. Zijn lijk werd in Dubai door de kapers van boord gezet.

De politie in New Delhi gaf journalisten geen toestemming met de vrijgelaten passagiers te spreken. Maar artsen en functionarissen zeiden dat de passagiers hun details hadden verteld. Toen het toestel boven Noord-India vloog, begonnen de kapers de passagiers angst aan te jagen met hun wapens, en zetten ze hen uit elkaar. Het cabinepersoneel werd van de piloten gescheiden. ,,de passagiers huilden, ze trilden van angst'', zei een arts. (AP)