Spice Girls

De Spice Girls in de Royal Albert Hall, dat is zoiets als André Hazes in het Concertgebouw. Met als groot verschil dat de Britse meidengroep echt in de Royal Albert Hall heeft opgetreden. Twee jaar geleden maakten de vijf Spice Girls een speelfilm over de aanloop naar een concert in deze mooiste concertzaal van Londen. Slecht geacteerd, maar dat zal de doelgroep - meisjes van zes tot twaalf - een zorg zijn.

Ze zijn jong, leuk, hip en maf, zegt George Wendt (Norm Peterson uit Cheers) in Spice World, The Movie, over Mel B, Mel C, Posh Spice, Ginger Spice en Baby Spice. Op de vraag of ze ook kunnen acteren, zegt Wendt: ,,Marilyn Monroe kon ook niet acteren. Als ze maar goed in beeld was.'' Bij de Spice Girls is het niet anders. Als het maar beweegt, moet het motto bij het maken van de film zijn geweest.

Het verhaal is flinterdun. De dames repeteren voor het concert - onder leiding van Jools Holland - en worden gedurende vijf dagen gevolgd. Bijvoorbeeld door een paparazzo die zich - in opdracht van de Daily Event - in het vijftal heeft vastgebeten. Deze rioolrat komt in huize Spice Girls één keer letterlijk met de camera om zijn nek uit de wc-pot gekropen. Bepaald geen fris gezicht.

In het kielzog van de vijf zit ook een tv-ploeg met een ijdele presentator, die bij voorkeur zichzelf in beeld brengt. Hij volgt de meidengroep tijdens een tochtje met een speedboot op de Theems. Als hun manager dat tafereel aanschouwt, spreekt hij zijn verlangen uit naar echte rock & roll, wat voor hem gelijkstaat aan `elke nacht zuipen en je hotelkamer verbouwen'.

Niets van dat al in Spice World, the movie. Over mannen praten de vijf zangeressen alleen maar. Hun visie op het andere geslacht: ,,Jongens moet je kunnen bestellen, net als een pizza.''

Verrassend zijn de gastrollen. Van Roger Moore bijvoorbeeld, Bob Hoskins, Meatloaf, Elton John, Jennifer Saunders en Elvis Costello, die als barkeeper een bestelling opneemt, een gin-tonic serveert en de bel voor de laatste consumptieronde luidt. Met de komst van Costello is bijna het moment aangebroken waar de kijker zo lang naar uitziet: het einde.

Spice Girls: The Movie (Bob Spiers, GB, 1997), BBC1, 19.30-21.00u.