Rustige beurs boekt tussentijds record

De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmorgen een tussentijds record geboekt. De AEX-index, de toonaangevende graadmeter van de beurs, kwam even op een nieuw all time high van 666,58 punten. Rondom het middaguur was de winst nog 4,26 punten op 664,69 punten.

De handel was dun en de omzetten waren laag. Het ontbrak aan bedrijfsnieuws en andere economische gegevens, die anders nog wel eens leven in de brouwerij brengen, terwijl bovendien de beurs in Londen gesloten was. Volgens handelaren heeft het `jaar-2000-probleem' de gebruikelijke nieuwjaarsrally een maandje vervroegd. Wel ontbrak het in de lege markt aan grote, institutionele beleggers.

De meeste AEX-fondsen stonden op winst. KPN, dat de laatste weken spectaculair is gestegen, nam in eerste instantie opnieuw de leiding nam met een stijging van 2 euro op 98,50. Daarna zakte de winst wat in. ,,Die KPN's gaan maar door. Niemand weet wat de grens is'', zei een handelaar. Morgan Stanley Dean Witter heeft het koersdoel eerder op 100 euro gezet, toen de koers nog ergens rond de 80 euro zweefde, en dat punt is nu bijna bereikt. De bank KBW heeft haar advies vanmorgen veranderd van `koop' in `houd'. De koerswinsten bleven beperkt tot enkele procenten. DSM was vanmorgen de sterkste stijger met een winst van 0,70 euro op 39,71. Buhrmann was met een bescheiden verlies van 0,20 de sterkste daler op 15,79 euro.

Enkele achterblijvers van de afgelopen weken wisten iets van de achterstand in te lopen. Supermarktgigant Ahold steeg 2,35 procent tot 28,30 euro. Vrijdag was de koers al ruim een procent gestegen. Vendex ging ruim anderhalf procent omhoog naar 25,51 euro, nadat vrijdag al een winst van tweeënhalve procent was geboekt.

Handelaren verwachten dat er ook de rest van de week niet veel zal worden gehandeld. Veel beleggers en handelaren zijn met vakantie. Daarnaast zorgt de nadering van de millenniumwisseling voor extra stilte op de beursvloer. Wel kunnen de bewegingen groot zijn, omdat een paar kleine orders de koersen flink in beweging kunnen brengen.

Verwacht wordt dat de AEX 1999 zal verlaten met een stand van rond de 660 punten. Dat komt neer op een winst van bijna 23 procent ten opzichte van het slot van vorig jaar. Volgens ING Barings zal de huidige opmars in het nieuwe millennium gewoon aanhouden. De AEX kan binnen een paar maanden op ruim 700 punten uitkomen, zo denken de analisten van de bank.

De verwachting van ING Barings werd vandaag voor kennisgeving aangenomen op de Amsterdamse effectenvloer. ,,We staan nu op 665, dus het is nog maar een klein eindje naar de 700-puntengrens'', verklaarde een handelaar. Wel acht hij de kans groot dat de beursgraadmeter in 2000 flink verder oploopt. ,,Januari is traditioneel sowieso een goede maand. Alle institutionele beleggers openen dan hun boeken.''