Recordjacht Frankfurt na belastingplan

De Duitse beurs in Frankfurt heeft de opmars van donderdag voortgezet. De beurs, die donderdag ruim 4 procent hoger was gesloten, stond vandaag tegen het middaguur weer ruim 2 procent hoger.

Vooral de banken en verzekeraars waren opnieuw in trek net als donderdag. Toen stegen de koersen van sommigen banken met liefst 20 procent. Het enthousiasme bij de beleggers in Frankfurt heeft alles te maken met een onverwacht Kerstgeschenk, dat zij van de regering in de schoot kregen geworpen. Het rood-groene kabinet wil het mogelijk maken, dat deelnemingen in bedrijven voortaan belastingvrij kunnen worden verkocht.

Deze maatregel maakt deel uit van een uitgebreid programma, dat bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) vorige week bekendmaakte om de belastingen voor bedrijven en burgers sterker te verlagen dan aanvankelijk was gepland. Zo zien burgers het toptarief van de belastingen tot 2005 dalen van 53 naar 45 procent; het laagste tarief zakt van 25,9 naar 15 procent. Bedrijven zien de totale lastendruk verminderen van 56 procent naar 38,6 procent. De vennootschapsbelasting daalt per 2001 van 45 naar 25 procent.

Geheel onverwacht bleek uit de belastingplannen, dat de regering de belasting op deelnemingen nu ook per 2001 wil verlagen. Deze belasting was een belangrijk obstakel voor vooral banken en verzekeraars om hun belangen in tal van bedrijven af te stoten. ,,Een belangrijke stap om de economie van Duitsland gezonder te maken'', noemde Thomas Mayer, econoom bij de bank Goldman Sachs in Frankfurt de maatregel. Duitsland wordt economisch aantrekkelijker, reageerde vice-voorzitter Gerhardt Heinrich van Credit Suisse First Boston in Duitsland.

Het ,,sensationele'' bericht zorgde donderdag dan ook voor een explosie van de koersen bij vooral de financiële fondsen. Zo schoot de koers van de grote verzekeraar Münchener Rück omhoog met ruim 18 procent tot 257,50 euro. Tegen het middaguur noteerde dit concern vandaag 258,30 euro. Beleggers in Allianz, marktleider in de wereld op het gebied van een aantal verzekeringen, verdiende er 12,5 procent bij op 332 euro. Inmiddels is die koers verder naar 346,85 euro opgelopen. Ook de banken behaalden forse winst.

De Duitse dochter van de Amerikaanse bank J.P. Morgan in Frankfurt noemde de voorgenomen maatregel van de regering-Schröder een ,,Trendwende'' ten gunste van de Duitse aandeelhouders. De kanselier is plotseling heel vriendelijk geworden voor aandeelhouders, aldus een woordvoerder van de bank, die niet alleen doelde op de belastingvrije verkoop van deelnemingen, maar ook op de algehele belastingverlaging.

Het ministerie van Financiën zei in een toelichting op het belastingprogramma van minister Hans Eichel, dat de regering hiermee ,,een belangrijke impuls'' wil geven aan de noodzakelijke modernisering en herstructurering van het bedrijfsleven. De regering van kanselier Schröder, die zich steeds een economisch moderniseerder heeft genoemd, is er veel aan gelegen Standort Deutschland aantrekkelijker te maken. Duitsland behoort met een geschatte groei van 1,7 procent in 1999 tot de `achterblijvers' in Europa.