Rechtszaak tegen verdachte informant in beslotenheid

De Amsterdamse rechtbank heeft het uitzonderlijke besluit genomen om de strafzaak tegen wapen- en drugshandelaar Mink K. op 13 maart achter gesloten deuren te houden.

De rechtbank oordeelde eind vorige week dat het ,,vooralsnog'' beter was om de deuren gesloten te houden. Volgens de rechters zou een goede rechtspleging kunnen worden geschaad als die openbaar is, aldus de persofficier.

Het verzoek om een besloten proces kwam van zijn advocate A. van der Plas. Waarom ze een `geheim' proces wilde, is niet bekend omdat ze haar verzoek achter gesloten deuren motiveerde.

Naar verluidt heeft de besloten behandeling te maken met de informantenstatus van Mink K. Eerder dit jaar werd duidelijk dat hij volgens de Kamercommissie-Kalsbeek waarschijnlijk de grote man was achter de import van duizenden kilo's cocaïne in de IRT-periode. Mink zou van zijn informantenrol voor de politie hebben geprofiteerd door met hulp van het opsporingsapparaat drugs te importeren. Informatie over zijn dubbelrol zou zijn leven in gevaar brengen.

K. werd in september gearresteerd in verband met de vondst van 220 vuurwapens en een grote hoeveelheid xtc-pillen in Amsterdam. Hij was al eerder veroordeeld tot acht jaar cel wegens wapenhandel, maar op vrije voeten gesteld omdat die zaak nog loopt bij het Europese Hof. K. stortte een waarborgsom van een miljoen gulden.

Het proces tegen K. wordt in de zogenoemde bunker in Osdorp gehouden, een zwaar beveiligd pand, omdat onder meer de wapens worden uitgestald. Het proces tegen drie medeverdachten zal niet achter gesloten deuren plaatshebben.