Politie pakt 2.006 kilo harddrugs

De politiekorpsen Haaglanden en Hollands-Midden hebben vrijdagmorgen in Amsterdam-Noord 2.006 kilo cocaïne in beslag genomen. De partij drugs was verborgen op een schip dat onder Panamese vlag voer. Alle dertien bemanningsleden, van wie acht afkomstig uit Ghana, twee uit Ecuador, twee uit Peru en één uit Suriname, zijn aangehouden.

Het is de grootste vangst die het Haagse kernteam ooit heeft gedaan. De partij vertegenwoordigt een straatwaarde van ruim 250 miljoen gulden. De politie had enkele maanden geleden inlichtingen gekregen dat de partij cocaïne uit Zuid-Amerika naar Nederland zou komen. Het Haagse kernteam heeft Zuid-Amerika tot zijn werkgebied. Verder willen politie en justitie over de inhoud van het onderzoek geen mededelingen doen.

Het schip meerde donderdagmorgen af aan de Oranjewerf in de Amsterdamse haven. De politie doorzocht meteen de ruimen, maar het duurde tot na middernacht voordat de twee ton cocaïne was gevonden. Er was geen andere lading aan boord.

De Nederlands recordvangst is 2,6 ton cocaïne, verstopt in een partij vruchtensap in een loods bij IJmuiden in februari 1990. In mei van dit jaar werd in een schip bij de Spaanse kustplaats Tapia de Casariego 3,8 ton cocaïne aangetroffen.