Omstreden populist president Guatemala

De presidentsverkiezingen in Guatemala zijn gisteren gewonnen door de omstreden populist Alfonso Portillo. Hij bleef in de tweede ronde met 68,29 procent van de stemmen zijn rivaal Oscar Berger (31,7 procent) ruim voor.

Het verlies van Berger was een zware nederlaag voor de zittende president, Alvaro Arzu, die wel de burgeroorlog beëindigde maar te weinig oog had voor de grote sociale problemen van het land. Portillo's programma legt de nadruk op de bestrijding van criminaliteit, ongelijkheid en armoede.

Portillo is lid van een oppositiepartij die wordt geleid door de voormalige militaire dictator Efrain Rios-Montt. Na het aantreden van Portillo wordt hij voorzitter van het parlement. Zijn samenwerking met de voormalige dictator maakt Portillo tot een omstreden man. Rios-Montts bewind – van 1982 tot 1983 – stond bekend om zijn extreme wreedheid in het kader van de burgeroorlog tegen de linkse guerrilla. Mensenrechtenactivisten hebben hem beschuldigd van genocide op de Maya-indianen. Hij voerde een beleid van verschroeide aarde dat duizenden mensen het leven kostte.

Portillo, een jurist en voormalig hoogleraar economie, is daarnaast omstreden omdat hij naar eigen zeggen persoonlijk twee mensen heeft gedood. Dat gebeurde in 1982 in Mexico. Volgens de nieuwe president doodde hij de twee uit zelfverdediging. Waarnemers menen dat hij zijn winst bij de verkiezingen van gisteren vooral dankt aan zijn boodschap van sociale rechtvaardigheid in een land waar Arzu te weinig heeft gedaan aan sociale hervormingen. (AP, Reuters)