NS-staking 2

Conducteurs worden agressief bejegend en zelfs mishandeld. Men vindt dat een schande, ik ook. De NS nemen stappen. Voortaan moeten op zogenoemde risico-trajecten minimaal twee conducteurs op de trein aanwezig zijn, anders wordt er niet gereden. Verdient dit hulde? Naar mijn mening zeker niet. Voor het geval de NS eens een keer de hand wat verder in eigen boezem willen steken doe ik hierbij een suggestie: maak de regels eenvoudiger. Recentelijk werd ik met die onduidelijke regels geconfronteerd.

Mijn partner heeft een `kortingskaart'. In haar ijver meer reizigers de trein in te krijgen hebben de NS bepaald dat een houder van een kortingskaart tot maximaal 4 mensen mee mag nemen, die dan tevens met 40 procent korting kunnen reizen. We zaten in de trein, beiden met een `avondretour'. Een rekensom had uitgewezen dat de trein met een avondretour met korting enkele guldens goedkoper zou zijn dan dezelfde rit per auto.

Totdat de conducteur eraan kwam. Een kortingskaarthouder mag weliswaar mensen meenemen, maar dat geldt niet bij een avondretour. Wij bleken in onze wagon al het tweede stel met dit probleem te zijn. In de discussie die volgde over het hoe en wanneer van degene die met de houder van een kortingskaart meereist, luisterde het overig publiek aanvankelijk met grote interesse mee. Alras ontstond een heftige discussie met de conducteur die verwoede pogingen deed de regels van de NS uit te leggen, maar daarbij menig keer zelf kwam vast te zitten. Een dame kwam aangesneld om te informeren hoe het dan zat met een weekendretour. `Ja mevrouw, daar mag het wél bij, net zoals bij een dagretour'.

Mijn retourtje werd door de conducteur door midden gescheurd met de mededeling dat meneer een goede bui had vandaag. Ik hoefde `slechts' een enkeltje met korting terug te kopen en werd verder niet beboet. Begrijpen de NS wellicht dat haar eigen wirwar aan regels agressie bij de reiziger kan oproepen, als deze op het niet (geheel) kennen daarvan wordt aangesproken?

Al te makkelijk wordt direct verwezen naar de lastige jongeren, hetgeen makkelijk tot de verbeelding spreekt. Halve maatregelen van de NS moeten versluieren dat zij niet de ware oorzaak van de agressie onderzoekt en zonodig aanpakt, zo lijkt het. Want dat zou wel eens kunnen betekenen dat de NS meer moeten aanpakken dan haar lief is, namelijk zichzelf.