Millenniumnacht voor duizenden op de zaak

Duizenden werknemers van banken en andere instellingen brengen de milenniumnacht op hun werk door.

Minister Jorritsma verzekerde heel Nederland half december nog dat niemand zich zorgen hoeft te maken over het verloop van de millenniumnacht. ,,Waarschijnlijk zullen zich kleine problemen voordoen, maar ik vertrouw erop dat het bedrijfsleven de millenniumwisseling zonder al te veel kleerscheuren doorkomt'', aldus de bewindsvrouw.

Toch neemt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) op oudejaarsavond het zeker voor het onzekere. Net als bij de invoering van de (girale) euro, vorig jaar, zullen enige duizenden mensen in de nacht van 31 december op 1 januari de Nederlandse banken bevolken. ,,Wereldwijd zijn ongeveer duizend mensen aanwezig in onze filialen'', zegt een woordvoerder van ABN Amro. ,,Mocht er onverhoopt een kink in de kabel komen, dan zijn er altijd nog zo'n tweeduizend mensen stand-by.''

Op voorhand verwachten de banken echter geen problemen, want ze hebben inmiddels talloze millenniumtesten uitgevoerd.

Dat geldt ook voor de Amsterdamse effectenbeurs. Na een laatste test bleken alle systemen het jaar 2000 te herkennen, zo verzekert de woordvoerder. Niettemin heeft de beurs een noodscenario op de plank liggen. Enkele tientallen personeelsleden brengen de nieuwjaarsnacht door aan het Damrak.

Mocht er toch nog iets op de beurs misgaan, dan kan de handel doorgaan in `Damrak II'. De AEX heeft in de kelder van een gebouw van KPN een reserve-beursvloer laten inrichten, zodat bij calamiteiten toch aandelen, opties en obligaties verhandeld kunnen worden.

Voordat de beurs op 3 januari om negen uur weer open gaat, zijn veel computertechnici op nieuwjaarsdag vanaf 7 uur 's ochtends driftig aan de slag om de computers te testen.

Het girale betalingsverkeer ligt vanaf 31 december volledig stil. Dat heeft de Europese Centrale Bank besloten. Particulieren kunnen overigens wel gewoon contant geld uit pin-automaten opnemen.

Automatiseringsbedrijven leven met een gerust hart toe naar het uur U. Zo heeft PinkRoccade slechts 40 van z'n 5.000 mensen operationeel. Voor branchegenoot Cap Gemini geldt ongeveer hetzelfde. Beide bedrijven hebben wel honderden personeelsleden achter de hand die ze terstond kunnen inzetten.

Verzekeraar Amev houdt, evenals andere verzekeraars, rekening met het ergste. Voor particuliere polishouders is eventuele millenniumschade volledig gedekt. Voor de zakelijke markt is een financieel vangnet gecreëerd van één miljard gulden, waarop alleen een beroep kan worden gedaan als betrokken bedrijven zelf voldoende maatregelen hebben getroffen.

Bestuursvoorzitter Storm van verzekeraar Aegon waakt op het Haagse hoofdkantoor in de nacht van oud op nieuw hoogstpersoonlijk over een goede overgang naar het nieuwe millennium. Samen met een paar bestuursleden en een aantal werknemers nuttigt hij oliebollen op de zaak.

Een pleister op de `wonden' voor de millenniumwerkers in de verschillende branches is dat zij een bonus tegemoet kunnen zien, hetzij in de vorm van extra salaris, hetzij in de vorm van cadeaubonnen.

    • Marc Evers