MEDIASPEKTAKEL IN 1999

Niemand is de affaire-Lewinsky al vergeten, maar Amerika doet massaal alsof. Zelfs de Amerikaanse media lijken in het schandaal geen brood meer te zien. Met bijna voelbare tegenzin worden dezer dagen, in alle jaar- en eeuwoverzichten, nog één keer de jammerlijke hoogtepunten van de kwestie opgehaald. Maar zodra het nieuwe jaar straks is begonnen, kan de collectieve verdringing weer op gang komen.

De media-storm die meer dan een jaar had gewoed, ging uiteindelijk verrassend snel liggen. Op 12 februari bleek dat Clinton het impeachment-proces had overleefd. In de Senaat was geen tweederde meerderheid om hem af te zetten voor zijn pogingen om zijn affaire met stagiaire Monica Lewinsky te verbergen voor de rechter en het Amerikaanse volk. Op 12 april bepaalde een rechter in Arkansas dat Clinton schuldig was aan contempt of court, minachting van de rechtbank. De rest was napraten.

De enige die er maar geen genoeg van krijgt is Kenneth Starr. Nog altijd verschijnt de voormalige onafhankelijke aanklager af en toe op de televisie, om zijn kant van het verhaal te vertellen. Nog altijd begrijpt hij niet dat hij zelf aan zijn eigen reputatie de nekslag heeft gegeven, door in het zogeheten Starr-rapport aan het Congres uitgebreid alle fysieke details van de relatie te vermelden. Kon dit een serieus, onpartijdig onderzoek zijn?

Monica Lewinsky, Linda Tripp, Matt Drudge en alle andere figuranten zijn als beroemdheden al lang op hun retour. Nog ruim een jaar en dan zal president Clinton datzelfde lot beschoren zijn. Lezers van de roddelpers en The Washington Post konden de afgelopen maanden de neergang volgen van een van de prominente bijfiguren: Newt Gingrich, de voormalige leider van de Republikeinen, welke Clinton vanwege zijn verhouding met Lewinsky ooit een `vrouwenhater' noemde.

Gingrich raakte met zijn tweede vrouw verwikkeld in een bitter echtscheidingsgevecht, dat aan het licht bracht dat de man die altijd op de bres had gestaan voor family values, zes jaar lang een buitenechtelijke verhouding met een ondergeschikte medewerkster had. De Democraten doen hun best hun vrolijkheid over deze onverwachte wending te verbergen.

(Tekst Juurd Eijsvoogel, foto AP)