Maas treedt in Limburg buiten oevers

De Maas is vanochtend in het zuiden van Limburg buiten haar oevers getreden. De dorpen Itteren en Borgharen, ten noorden van Maastricht, zijn tot nu toe veilig achter de in 1996 gebouwde kademuren.

Wel staan weilanden en lager gelegen wegen in het Maasdal onder water.

Tot grootschalige overstromingen zoals in 1993 en 1995 zal het niet komen, voorspelt Rijkswaterstaat aan de hand van de vanmorgen ontvangen neerslaggegevens. De dienst verwacht dat het waterpeil tot vanavond in Zuid-Limburg nog licht stijgt, maar dat de kademuren hoog genoeg zullen zijn. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het waterpeil wel voor overlast kan zorgen bij boerderijen en woningen die niet beschermd worden door kades of dijken.

Het waterpeil van de Maas is afgelopen weekeinde snel gestegen door overvloedige regenval in België, Noord-Frankrijk en Limburg zelf. De rivier bereikte vanmorgen om 11.00 uur in Borgharen een peil van 45.03 meter boven Nieuw Amsterdams Peil (NAP). Het niveau van 45 meter wordt gezien als kritieke grens omdat dan de toegangswegen tot het dorp onder water lopen.

Bedreigend is de situatie vooralsnog niet, volgens Rijkswaterstaat. Het waterpeil kan nog oplopen tot 45.10 meter, maar dat is nog een stuk lager dan het hoogste niveau (45.70 meter) tijdens de laatste grote overstroming in 1995. Na die overstroming zijn onder meer Itteren en Borgharen voorzien van kademuren die een waterstand van 46.10 meter boven NAP kunnen verwerken.

In Maastricht is gisteravond desalniettemin een crisisteam geformeerd. Itteren en Borgharen zijn door de politie afgezet om kijkers te weren. Bewoners van beide dorpen is uit voorzorg aangeraden hun auto's op hogere delen buiten de dorpen te parkeren. Bewoners van woningen vlakbij de kades en bewoners van woningen zonder bovenverdieping hebben het advies gekregen hun huizen te verlaten. Veehouders zijn opgeroepen hun vee te verplaatsen. De brandweer heeft vanmorgen nog beesten uit overstroomde weilanden gered.

Het Waterschap Roer en Overmaas, verantwoordelijk voor de kademuren, heeft zijn personeel gealarmeerd. Het waterschap bracht mobiele pompen en een groot aantal waterkerende schotten naar Itteren, Borgharen en Geulle. De nieuwe kademuren houden het rivierwater buiten de bedreigde Maasdorpen, maar de bodem bestaat uit een doorlaatbaar grindpakket. Zonder pompen zouden de dorpen bij een hoge waterstand toch langzaam onder water lopen.

Het polderdistrict Groot Maas en Waal in Gelderland verwacht geen problemen. Extra dijkbewaking is vooralsnog niet aan de orde, aldus een woordvoerder.

waterstanden www.waterland.net/