Koken van groente is bron van fouten in quiz

De wetenschapsquiz van de VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) had dit jaar twee grote struikelblokken. De 15.000 inzenders beantwoordden de vragen over de gezondste manier van groente koken (opzetten in een open pan met ruim kokend water) en over de veranderende toonhoogte van het koffiekopje als iemand daar met een lepeltje tegen tikt terwijl er poedermelk door de koffie wordt geroerd (lucht aan de poeder verandert de geluidssnelheid) het vaakst fout.

Vitaminen in groenten worden vooral vernietigd gedurende het aan de kook komen. Vooral in het temperatuurtraject tussen de 66 en 77 graden zijn er enzymen actief die de vitaminen afbreken. Wanneer de groente in veel kokend water wordt gegooid, wordt dat traject in korte tijd doorlopen en zijn alle enzymen snel inactief. Het deksel kan beter in het keukenkastje blijven om ,,zuren te laten ontsnappen'', aldus de quizjury.

Het makkelijkst waren de vragen over opwarmen en volumeafname bij het mengen van alcohol en water (mengsel wordt warm en heeft minder volume dan de twee afzonderlijke componenten) en het volume van vierkante of ronde koker, gerold of gevouwen uit twee even grote vellen papier (ronde koker heeft groter volume dan vierkante koker).

De verrassendste uitslag was de demonstratie van de kleine ballon die, via een buisje ermee verbonden, een beetje in de grote ballon leegloopt. In een (nieuwe) ballon is de luchtdruk het hoogst als hij een kleine eindje is opgeblazen.

De juiste uitslag van de quiz:

voor volwassenen: 1B, 2C, 3A, 4C, 5B, 6C, 7C, 8A, 9C, 10B, 11B, 12C, 13A, 14B, 15C, 16B, 17B, 18A, 19A, 20C

voor junioren: 1C, 2A, 3C, 4B, 5C, 6A, 7A, 8B, 9C, 10A.

uitslag www.vpro.nl