Kantoorsuites: enorme prijsverschillen

`Kale' computers worden bijna niet meer verkocht. Soms bestaat de mogelijkheid een paar honderd gulden te besparen door de `installatie' achterwege te laten. De meeste pc's worden echter `compleet' afgeleverd: ze zijn voorzien van software. Niet bepaald maatwerk voor de koper, meer toegesneden op de commerciële mogelijkheden van de verkoper. Vaak als tekstverwerker Word of Works van Microsoft, soms WordPerfect van Corel of Lotus Word. Vaak aangevuld met wat programma's voor beeldverwerking, spelletjes en eventueel een routeplanner. Meestal een merkwaardige verzameling.

Bij de aanschaf van een pc wordt niet altijd veel aandacht besteed aan de software. En dat is vreemd. Als je een auto hebt gekocht, laat je toch ook niet aan de dealer over of de nieuwe aanwinst je jaarlijks vervoert naar de camping in het Franse Puget-ville, een villa in Toscane of een pension in Pamplona? Pas bij het gebruiken van de pc groeit het besef dat goede software – zowel voor de fun (spelletjes, audio, video, cd's branden, chatten) als voor de facts (tekstverwerken, rekenbladen, presentaties, agenda en e-mail) – het werken met de pc aanmerkelijk kan veraangenamen.

Goede software heeft zijn prijs, soms een hele vreemde. De verschillen zijn enorm. Om adequaat met de facts op de pc om te gaan, is de aanschaf van een `kantoorsuite' meestal de beste keuze; de samenstelling van het pakket is afhankelijk van het gebruik. De belangrijkste pakketten zijn: Lotus Smartsuite, WordPerfect Office (Corel) en Microsoft Office 2000. De pakketten bevatten een tekstverwerker, programma's voor rekenbladen, tekenen, presenteren, databases beheren en het verwerken van foto's. Een programma om webpagina's te maken ontbreekt in geen enkel pakket.

Alle `suites' zijn er in een Nederlandse versie, alhoewel er altijd wel een onderdeel is dat niet of gedeeltelijk in het Nederlands is omgezet.

De software is geïntegreerd: rekenbladen en illustraties kunnen in tekstdocumenten worden gebruikt, adreslijsten kunnen worden geconverteerd naar databases. Bij de keuze voor een kantoorsuite speelt nog een andere integratie een rol: die met de andere computer. Bijvoorbeeld een tweede pc in huis, de computer op het werk of op school. Vaak wordt de keuze voor een pakket van een andere leverancier meer beheerst door de angst voor de tweede keer een kunstje te leren (er is meestal enig verschil in functionaliteit) en voor lastige `technische' afstemmingen (`Kan ik op op mijn werk in Microsoft Office een Lotusdocument van thuis openen?'), dan door de te betalen prijs.

De eerste angst wordt door het nemen van wat tijd weggewerkt. Voor de tweede angst is steeds minder reden: leveranciers zorgen voor toenemende onderlinge uitwisselbaarheid. Zo is er een brede ondersteuning voor allerlei tekstbestanden en zijn er speciale helpbestanden voor de ex-gebruikers van software van de concurrent. Soms ontbreekt het aan goede documentatie, soms is de ondersteuning van software van de ander eenzijdig: van de concurrent importeren mag, naar de concurrent exporteren wordt lastig.

Voor de `thuiswerker' die moet samenwerken met de computer op het werk, waarop Windows NT draait, e-mail wordt georganiseerd met een Exchange-server en waar adreslijsten en agenda's in Outlook worden bijgehouden, is de keuze voor Microsoft Office 2000 een voor de hand liggende. Maar ook een hele dure. De prijs van deze suite schommelt – afhankelijk van de samenstelling – tussen de 1.000 en 2.000 gulden. De standaardversie bevat Word (tekst), Excel (rekenblad), Powerpoint (presentatie) en Outlook (e-mail en relatiebeheer). De uitgebreide Professionalversie voegt daar Publisher (voorbeeldendatabase van allerlei soorten publicaties) en Acces 2000 (database) aan toe. De duurste Premiumversie bevat ook Frontpage (webpagina's) en PhotoDraw (beeldverwerking).

De Works Suite 2000 van Microsoft is een kleiner broertje van Office en bevat onder meer Word en vereenvoudigde versies van programma's voor rekenbladen en beeldverwerking. De adviesprijs voor dit pakket is 249 gulden en dat is nog steeds meer dan de 149 gulden voor Lotus SmartSuite 9.5. Deze softwarebundel is wat functionaliteit betreft gelijkwaardig aan de duurdere versies van Office 2000 van Microsoft en bevat onder meer: WordPro (tekst), 123 (rekenblad), Approach (database), Fastsite (websites), Freelance Graphics (presentaties) en Organizer (agenda). Als bonus wordt Lotus Notes (de evenknie van Outlook) meegeleverd.

Alle programma's hebben de mogelijkheid om uit te wisselen met de programma's van Microsoft. Notes op de pc thuis en Outlook/Exchange op het netwerk van het werk is te combineren, alhoewel niet eenvoudig te installeren.

Voor de goedkoopste oplossing – en zeker niet de slechtste – is de hulp van een van de jongste leden van het gezin nodig. Een stempeltje van school of universiteit is voldoende voor de aanschaf van de schoolbox voor 40 gulden (met boekje 50 gulden). Deze box bevat de Corelbundel: WordPerfect (tekst), Corel Draw (beeldverwerking), Ventura (opmaak), Paradox (database) en Printoffice (voorbeelddatabase voor publicaties). Bij dit dit negen cd's tellende pakket behoort een trainings-cd.

Informatie op internet:

www.microsoft.com/benelux

www.lotus.nl

www.fullswing.nl

    • Cees Verschure