Junta aan de macht in Ivoorkust

Een junta onder leiding van de 58-jarige generaal Robert Gueï heeft het burgerregime van president Henri Bedié van Ivoorkust ten val gebracht. De coup ging gepaard met grootschalige plunderingen in het weekeinde in de commerciële hoofdstad Abidjan. Bedié en twee ministers zijn gisteren in Franse helikopters vertrokken naar Togo.

De coup kwam vrijdag aarzelend op gang. Naar verluidt hadden donderdag militairen een mislukte coup gepleegd, waarna ze zich terugtrokken in een wapendepot. Om omsingeling te voorkomen, begaven de muitende soldaten zich vrijdag op de straten van Abidjan en deden het voorkomen alsof ze protesteerden tegen levensomstandigheden in het leger. Deze betoging leidde tot zoveel paniek in de regering dat zaterdag de rebellerende soldaten in een versterkte positie onderhandelingen begonnen met president Bedié. Toen deze niet akkoord ging met hun eisen, zetten ze hem alsnog af.

Generaal Gueï, in 1996 door Bedié ontslagen als stafchef, werd vermoedelijk pas later bij de coup betrokken en tot president benoemd. ,,We hebben de macht gegrepen om het huis grondig te reinigen'', aldus de generaal, die `ware democratie' beloofde en vrije verkiezingen toezegde zonder daarvoor een datum te noemen.