Israel laat vijf al jaren gegijzelde Libanezen vrij

Onder invloed van het hervatte Israelisch-Syrische vredesoverleg heeft Jeruzalem gisteren vijf gegijzelde Libanese burgers vrijgelaten. Zij werden naar Duitsland gevlogen en vandaar naar Beiroet.

De Libanezen waren door Israel in Libanon ontvoerd en jarenlang in administratieve hechtenis gehouden als drukmiddel om de Israelische navigator Ron Arad vrij te krijgen. Deze werd door de moslim-fundamentalistische Libanese beweging Hezbollah gevangenen genomen nadat zijn vliegtuig in 1986 boven Libanees gebied was neergeschoten. Israel houdt nog 19 ontvoerde Libanezen vast onder wie twee leiders van Hezbollah in Zuid-Libanon. Het hooggerechtshof in Jeruzalem staat op het punt een uitspraak te doen over de rechtmatigheid van die hechtenis van Libanezen die als ,,onderhandelingskaarten'' zijn ontvoerd. Dat zou een van de redenen kunnen zijn waarom premier Ehud Barak heeft besloten de vijf vrij te laten.

Politieke kringen in Jeruzalem hebben echter laten doorschemeren dat de vrijlating van de vijf Libanezen tot informatie kan leiden over het lot van Ron Arad. Maar een leider van Hezbollah heeft in Beiroet gezegd dat de ,,kwestie Arad onoplosbaar is''.

Dit Israelische initiatief is het tweede Israelische gebaar jegens Hezbollah. Vorige week namen Israel en Hezbollah een bestand in Zuid-Libanon in acht dat Hezbollah in staat stelde de lijken van een aantal van zijn strijders uit het strijdgebied te halen en plechtig in Beirut te begraven.