Internationaal

LONDEN

De beurs van Londen was vandaag gesloten.

FRANKFURT

De beurs in Frankfurt verkeerde vanmorgen in een recordstemming dankzij de vraag naar financiële aandelen. Een record werd niet gehaald, maar de DAX-index steeg wel met 142 punten naar 6.924 punten. Met name de aandelen van banken gingen vanmorgen omhoog door de belastinghervorming die de regering-Schröder wil doorvoeren. De belasting op de verkoop van aandelenpakketten in ondernemingen wordt namelijk geschrapt, wat de waarde van deze belangen aanzienlijk doet stijgen. Duitse banken bezitten als industriebanken grote belangen in Duitse ondernemingen, maar willen die op termijn verkopen om geld over te houden voor andere activiteiten. ,,Analisten kijken naar de toegenomen waarde van de bezittingen van de banken, maar ook naar hun toegenomen strategisch potentieel'', zei een handelaar.

PARIJS

De beurs van Parijs bleef vanmorgen in de euforische stemming die de beleggers in Franse aandelen al maanden in de greep heeft. Dankzij hernieuwde speculaties over overnames nam de CAC-40-index voor het eerst in zijn bestaan de horde van 5.900 punten. Dat niveau kon de toonaangevende graadmeter niet blijven vasthouden, maar rondom het middaguur stond de index nog altijd 42 punten hoger op 5.894 punten. De bank Crédit Lyonnais was opnieuw het middelpunt van de belangstelling, voor de derde achtereenvolgende handelsdag. CL steeg ruim 5 procent en zette een nieuw record op 54 euro door speculaties dat de bank een overnameprooi kan worden. ,,Er wordt gesproken over een overnamestrijd om CL'', zei een analist vanmorgen over de verbazingwekkende koersstijging die de bank sinds donderdag heeft doorgemaakt. BNP wordt genoemd als mogelijke koper, maar dat geldt ook voor buitenlandse banken – met name Duitse. Een andere winnaar was het bouw- en telecom-concern Bouygues, dat voor de vijfde achtereenvolgende handelssdag omhoog ging, en vanmiddag ruim 4 procent hoger noteerde op een recordkoers van 689 euro. ,,Er wordt gefluisterd dat British Telecom het bod van Vodafone op Airtel heeft overtroefd'', zei een analist om aan te geven hoe hongerig de spelers in de telecomsector zijn om andere partijen over te nemen. France Telecom, zwaargewicht in de CAC-index, kreeg daarvan juist een tik. Beleggers beseffen dat FT, dat moet expanderen over de grenzen, erg veel zal moeten betalen voor een overname.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is de laatste handelsweek van het jaar begonnen met over het algemeen lagere koersen. De Nikkei-index zakte met 38 punten tot 18.547, een daling met 0,2 procent.