Inter verlost Seedorf van zijn misère bij Real

De mega-transfer van Clarence Seedorf van Real Madrid naar Internazionale kwam allerminst als een verrassing. De Italiaanse voetbalclub lonkte al sinds april naar de Nederlandse middenvelder. Bovendien waren Real en de 23-jarige international al maanden op elkaar uitgekeken. Donderdag bracht Inter een bod uit van ongeveer 50 miljoen gulden, een dag later bereikte Johan Seedorf namens zijn zoon overeenstemming met de tweede club uit Milaan. Seedorf is nu de duurst betaalde Nederlandse voetballer uit de geschiedenis.

Seedorf verbleef voor een korte vakantie in Brazilië, waar hij met Real Madrid aan het WK voor clubteams zou deelnemen. Morgen ondergaat hij een medische keuring. Als Seedorf die goed doorstaat, wordt hij op 7 of 8 januari officieel gepresenteerd. ,,Dan zal ik openheid van zaken geven'', vertelde hij. Seedorf zal morgen al zijn eerste training volgen bij Internazionale. Volgens de Italiaanse pers gaat Seedorf ongeveer 6,5 miljoen gulden per jaar verdienen.

De tussentijdse transfer werd mogelijk door conflicten van Seedorf bij Real, financiële problemen bij de Spaanse club en de tegenvallende resultaten van Inter. De Italiaanse club aasde al langer op Seedorf en was eerst van plan hem komende zomer in te lijven. Maar de ploeg, op een zesde plaats met acht punten achter koploper Lazio, speelt matig en had duidelijk versterking nodig op het middenveld. ,,Ik vind het eerlijk gezegd moeilijk om nu nog gebreken te vinden in deze selectie,'' zei Inter-voorzitter Massimo Moratti. Hij heeft de afgelopen drie jaar ongeveer 450 miljoen gulden uitgegeven aan sterren als Ronaldo, Vieri, Jugovic en trainer Marcello Lippi.

Moratti zei dat Seedorf zijn kerstcadeau voor de supporters was en voor trainer Lippi – een verholen waarschuwing dat Moratti betere resultaten verwacht met deze kostbare selectie. Inter lijdt onder een langdurige blessure van spits Ronaldo (die vorige week is getrouwd), moeizaam herstel van middenvelder Jugovic en aanpassingsproblemen van Di Biagio, ook een middenvelder.

Seedorf heeft in het seizoen 1995-96 ook in de Serie A gespeeld, bij Sampdoria, uit Genua. In een analyse van zijn sterke en zwakke kanten prijst de Italiaanse sportpers zijn snelheid, zijn speelbereik en zijn tactisch inzicht, maar wordt ook geconstateerd dat hij ,,een niet gemakkelijk karakter'' heeft. Volgens het akkoord met Real leent Inter Seedorf tot juni volgend jaar en krijgt de Oranje-speler daarna een contract van vier jaar.

Real had vorig jaar bijna zeventig miljoen gulden gevraagd voor Seedorf. Hij weet nog niet wanneer hij zijn debuut zal maken. Op donderdag 6 januari wordt in Italië de competitie hervat. Inter moet dan proberen de achterstand van acht punten op koploper Lazio Roma goed te maken.

Inter wilde Clarence Seedorf per se hebben, verklaarde zijn vader en zaakwaarnemer Johan Seedorf. Daarbij verwees hij naar de astronomische afkoopsom. Seedorf senior mag het exacte bedrag niet bekendmaken van Inter en Real, maar het is volgens hem `echt veel hoger' dan het bedrag dat in de publiciteit kwam, 48,7 miljoen gulden. ,,Clarence is nu wel de duurste Nederlandse speler, dat kan ik wel zeggen.'' De duurste Nederlandse speler tot nu toe was Jerrel Hasselbaink, die voor 38 miljoen gulden van Leeds United naar Atlético Madrid vertrok.

Clarence Seedorf noemde zijn transfer naar Inter zowel in sportief als financieel opzicht een promotie. ,,De club heeft een mooie historie, allemaal topspelers en een toptrainer, Marcello Lippi. Ik wil graag meehelpen de club omhoog te brengen. Inter staat slechts zesde in de competitie, maar de trainer ziet dit seizoen als een tussenjaar. Het kost nu eenmaal tijd nieuwe spelers in te passen. Bovendien is Ronaldo al een tijd geblesseerd.'' En niet iedereen bij Real Madrid is volgens zijn vader blij met het vertrek van de omstreden middenvelder. ,,Een hoop mensen bij Real reageerden emotioneel. Daaruit bleek dat er bij Real ook nog echte mensen zijn.''