India bereid te praten met kapers

India heeft er vandaag mee ingestemd een ,,hooggeplaatste'' delegatie naar de Afghaanse stad Kandahar te sturen voor onderhandelingen met de vijf gewapende kapers van een Airbus A300 van Indian Airlines.

Hun toestel moest na het vertrek uit New Delhi wegens technische problemen terugkeren. Na een reparatie vertrok het korte tijd later weer. Een Indiase diplomaat heeft volgens Afghaanse mededelingen vanochtend contact met de kapers gehad. India heeft voorts de hulp van Iran ingeroepen.

De Airbus van Indian Airlines werd vrijdag gekaapt op een vlucht vanuit Nepal, en kwam na omzwervingen door Zuid-Azië en het Midden-Oosten uiteindelijk in Kandahar terecht. De kaping heeft tot dusverre één passagier het leven gekost. Hij bloedde na messteken door de kapers dood. De kapers, naar wordt aangenomen aanhangers van een fanatieke Kashmirese onafhankelijkheidsbeweging, eisen met name de vrijlating van hun Pakistaanse geestelijk leider, Masood Azhar, die in het Indiase deel van Kashmir gevangen zit.

De kapers hebben gedreigd de ongeveer 160 passagiers die nog aan boord van het toestel zijn, te doden als niet aan hun eisen wordt voldaan. Maar zij hebben tot dusverre hun ultimata laten verlopen. Bij eerdere terreuracties om de vrijlating van Azhar af te dwingen, hebben de Indiase autoriteiten altijd geweigerd op de eisen in te gaan. Zaterdag zei de Indiase premier, Atal Bihari Vajpayee, nog dat India nooit voor terrorisme zal zwichten. De ultra-islamitische Talibaan, die Afghanistan domineert, heeft verklaard te zullen ingrijpen als de passagiers geweld wordt aangedaan.

Getuigen op het vliegveld van Kandahar zeiden dat gewapende strijders van de Talibaan het vliegtuig vanochtend hadden omsingeld vlak voor het laatste ultimatum verliep. De Talibaan hebben bij herhaling verzekerd dat zij niets met de kaping te maken hebben, en hebben de kapers gesommeerd zich over te geven of te vertrekken. Voorts hebben zij de hulp van de Verenigde Naties ingeroepen. Een vertegenwoordiger van de VN heeft met de kapers en de bemanning van het toestel gesproken.

Het vliegtuig had 178 passagiers en 11 bemanningsleden aan boord toen het vrijdag uit Kathmandu vertrok met bestemming New Delhi. Onder hen waren 150 Indiërs, acht Nepalezen en een aantal Westerlingen. De kapers kwamen 40 minuten na het vertrek in actie. Het toestel landde in India, Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten voordat het in Kandahar terechtkwam. In de Emiraten werden 27 passagiers vrijgelaten. Het lijk van de door de kapers doodgestoken man werd daar uit het vliegtuig gehaald. (Reuters, AFP, AP)

GECOMPLICEERDE KAPING: pagina 4