Feestwater

Water is misschien de meest onderschatte drank in de Westerse wereld. Het komt zo'n beetje voor nop uit de kraan en heeft naast dorstlessend middel nog vele andere functies. Dus niet iets waar je à la een Grand Cru of een hooggistend abdijbiertje moeilijk over gaat doen met je vrienden. Daar doen we wat aan, moeten ze gedacht hebben in Frankrijk.

Al sinds een jaar of zeven komen bronwatergiganten als Evian, Vittel en Perrier met speciale `feestflessen': fraai vormgegeven glazen literflessen waar je indruk mee kan maken aan de feestdis. En nog vele malen daarna. Staat toch wat chiquer dan zo'n plastic Spa-raket op tafel.

Zonder meer de mooiste creatie komt dit jaar van Evian: een druppelvormige fles onder de naam `millénium' (op zijn Frans). Betaal je voor een alledaagse fles Evian een gulden of twee, de `druppel' kost bij slijtersketen Gall & Gall ƒ4,49. En daar zijn ze er ook bijna doorheen. Bij de Waterwinkel in Amsterdam kost de fles zelfs ƒ9,95. ,,Maar het gaat als een gek, vooral voor cadeautjes. We hadden vijftig dozen en er zijn er nu nog maar vijf van over. Nederland is sinds een jaar of twee ook echt aan het water gegaan'', zegt medewerkster Jocque Mesquita.

Evian Millennium Editie, literfles bronwater. Gall & Gall, ƒ4,49.