De geboorte van VARA/Net5

Hier volgen de feiten over de geboorte.

Toen Zijn moeder Vera met Marcel verloofd was – en dus nog niet met hem samenwerkte – bleek zij in verwachting te zijn door de Heilige Geest. Marcel wilde de samenwerking verbreken, maar omdat hij een goed man was, besloot hij het in stilte te doen om haar de schande te besparen. Maar toen kreeg hij een droom en zag een engel van SBS6 naast zich staan. ,,Marcel, zoon van David'', zei de engel, ,,trouw gerust met Vera. Zij is in verwachting van de Heilige Geest en zal een zoon krijgen die U VARA/Net5 moet noemen. Dat betekend `God redt'. Daardoor zal in vervulling gaan wat God door de profeet Endemol heeft gezegd: ,,Een maagd zal een kind krijgen! En zij zal het het kind Vara Commercieel noemen. Dit betekent `God is met ons'.'' Daarna werd Marcel wakker. Hij deed wat de engel had gezegd en trouwde met Vera.

Omdat Marcel van David afstamde, moest hij met de kijk- en luistercijfers (van de NOS) naar de Plantage Middenlaan in Amsterdam, want daar had David vroeger gewoond. Samen met Vera, zijn zwangere vrouw, verliet hij Hilversum om zich te laten inschrijven in de verre stad. Toen zij in Amsterdam waren, moest Vera bevallen en zij bracht haar eerste kind ter wereld, een jongen. Zij wikkelde hem in doeken en legde hem in een voerbak van een oude stal, want bij Radio NoordHolland hadden Marcel en Vera, die er door al het gedoe niet zo fris meer uitzagen, geen onderdak kunnen vinden.

Die nacht kwam een engel van God bij enkele VARA-coryfeeën, die buiten op het (nieuwe) veld van de Arena op wacht zaten bij hun kudde. Door de verschijning van de engel werd (in samenwerking met NOB-techniek en Heineken) de hele omgeving in een helder licht gezet. De coryfeeën begonnen van angst te beven en zoals gewoonlijk te raaskallen, maar de engel stelde hen gerust. ,,Wees niet bang'', zei hij, ,,want ik breng U het mooiste nieuws dat U ooit hebt gehoord. Vandaag is in Amsterdam de Redder geboren: VARA/Net5. Het is een kindje, in doeken gewikkeld in de voerbak van een tweedehands stalletje aan de Plantage Middenlaan.''

En plotseling voegde zich bij de engel van God een menigte andere engelen die net van een reality-uitzending afkwamen en luidruchtig SBS6 loofden. ,,Ere zij SBS in den hoge'', zongen zij. En: ,,Vrede op aarde en wat soft-porno voor de mensen die naar Zijn wil leven.'' Toen het lied uit was verdwenen de engelen weer. ,,Oh, wat was dat mooi'', zeiden de coryfeeën tegen elkaar. ,,Laten we gauw naar de Plantage Middenlaan gaan, dan kunnen we zelf ervaren wat de engel ons verteld heeft.''

Maar er waren er nog meer onderweg naar de stal in Amsterdam. Drie Koningen die in een ver land woonden (ten zuid-oosten van Charleroi!) hadden een ster gezien die zo mooi was als een blinkende stralende Euro, dus begrepen ze wel dat er een bijzonder kind geboren was dat veel geld op kon brengen en sprongen ze in hun BMW's en vervolgens had de ster hen de weg gewezen. Toen zij aan de zijkant van de voerbak in de stal hun offertes uitgebracht hadden, zei een van de koningen: ,,Laten we nu gaan, we moeten nog een lange reis terug maken.'' Zachtjes zoefden ze weer weg en Marcel en Vera bleven zwaaien totdat zij hen niet meer konden zien.

Ook de coryfeeën gingen weg. En zij vertelden aan alle mensen die de programma's beluisterden of bekeken, dat VARA/Net5 geboren was. En al die vertelden het weer aan andere mensen en die vertelden het weer verder net zolang totdat iedereen het wist. Alle mensen waren blij en spraken met elkaar af dat elke verjaardag van VARA/Net5 een feestdag zou zijn.

En dat is Kerstmis.