Curatoren: verkoop van Ceteco op schema

Het in surseance verkerende handelshuis Ceteco heeft het moeilijk in vrijwel alle landen in Latijns Amerika waar het nog actief is. Zo is bijvoorbeeld in Venezuela de economie vrijwel stil komen te liggen door de overstromingen. Maar de verkopen van bedrijfsonderdelen van Ceteco liggen ,,op schema'', zo meldden de bewindvoerders vrijdag in hun tweede curatorenverslag.

Ceteco, een dochterbedrijf van Hagemeyer, verkoopt witgoed en elektronica in eigen winkels in een aantal Latijns-Amerikaanse landen. Het is in problemen gekomen door te snelle expansie in met name Argentinië en Venezuela. Nadat het bedrijf uitstel van betaling was verleend, ontstond de zogeheten `Ceteco-affaire', toen bleek dat de provincie Zuid-Holland een van de schuldeisers was van het bedrijf.

De bewindvoerders hebben inmiddels een aantal bedrijfsonderdelen, onder andere in Argentinië en Ecuador, verkocht en zoeken kopers voor de overige activiteiten. Van een mogelijke zelfstandige voortzetting van een `kernbedrijf' is in dit tweede verslag geen sprake meer.

Ceteco is als detailhandelaar in ijskasten, wasmachines en televisies voor een groot deel van zijn omzet afhankelijk van de decembermaand. Maar bijvoorbeeld Guatemala, El Salvador en Honduras gaan gebukt onder een economische crisis waardoor de verkopen tegenvallen. In Mexico bleek verder de administratie van het Ceteco-bedrijf niet op orde. In Costa Rica, waar Ceteco nog nooit winst heeft gemaakt, worden de winkels zo snel mogelijk verkocht of desnoods gesloten. De verkoop van het bedrijf op de Nederlandse Antillen heeft vertraging opgelopen door de orkaan Lenny.

Bij het onderzoek van de bewindvoerders naar de oorzaken van het problemen bij Ceteco wordt gewezen op de enorme verliezen van de activiteiten in Argentinië en Venezuela. Bij een omzet van ongeveer 1,5 miljard gulden per jaar kwamen die verliezen in 1998 en de eerste zes maanden van 1999 uit op 314 miljoen gulden.

Volgens de bewindvoerders was de expansie in beide landen zo riskant dat daardoor het voortbestaan van het gehele concern in gevaar is gekomen. ,,Feitelijk was Ceteco Argentinië vanaf medio 1998 `out of control' en sorteerde geen van de maatregelen om de verliezen te stoppen merkbaar effect'', aldus de bewindvoerders.