Conflict nationale ploeg verlamt basketbalweek

De bestuurders in de Nederlandse basketbalwereld zitten niet bepaald op één lijn. Die conclusie kan worden getrokken nadat de Nederlandse ploeg afgelopen donderdag, drie dagen voor aanvang van de Holland Basketball Week in Rotterdam, afzag van deelname aan het evenement.

De stichting Nederlandse Basketball Top (NBT) zag geen kans een representatief Oranje op de been te brengen. Het Nederlandse team werd daarop vervangen door Zwolle, dat werd versterkt met twee Nederlanders en twee Amerikanen.

De Nederlandse ploeg kon niet op volle sterkte verschijnen in de Rotterdamse Ahoy' omdat de verenigingen Amsterdam en Den Bosch weigerden hun beste spelers af te staan aan de ploeg van parttime bondscoach Bob Gonnen. Trainer Ton Boot van Amsterdam voelde zich `gepakt' door Gonnen. ,,Ik had met hem de afspraak gemaakt dat ik alleen spelers zou afstaan als Nederland in de sterkst denkbare formatie zou spelen'', foeterde Boot. ,,Met uitzondering dan van Hammink en Nahar, die geen vrij kregen van hun buitenlandse clubs.''

Boot maakte die afspraak met Gonnen omdat hij vond dat zijn drie internationals (Raoul Heinen, Sander van der Holst en Rolf Franke) weinig te zoeken hadden in een verzwakt Oranje. Bovendien heeft Amsterdam, net als Den Bosch, te kampen met een overvol programma met veel Europese wedstrijden. Toen internationals van andere clubs afzegden en Gonnen buiten Boot om speler Rouwhorst (Amsterdam) benaderde, was voor Boot de maat vol. ,,Zo ga je toch niet met elkaar om? Bovendien manoeuvreert Gonnen zich als bondscoach in een lastige positie, want hij riep geen spelers van zijn eigen ploeg Den Helder op.''

Volgens Boot is de stichting NBT verantwoordelijk voor alle problemen. ,,De NBT kan niet organiseren. Omdat die club gefaald heeft, is Nederland er niet bij tijdens de Holland Basketball Week. Een kennis van mij die werkzaam is bij de basketbalbond NBB zegt zelfs dat het NBT geen afspraken nakomt.''

De woorden van Boot wekten wrevel op bij Bauke Geersing, voorzitter van de Nederlandse Basketball Top. ,,Het Nederlands team speelt niet in Rotterdam omdat de verenigingen Amsterdam en Den Bosch niet meewerkten. Clubbestuurders van Den Bosch schreven zelfs brieven aan de eigen spelers waarin letterlijk stond dat ze niet mochten deelnemen aan de Holland Basketball Week. Dat is toch abnormaal?''

Volgens Geersing is clubcoach Boot niet in de positie om eisen te stellen. ,,Boot moet zich niet met de opstelling van Oranje bemoeien. Als bondscoach Gonnen spelers van Amsterdam selecteert, moeten die jongens worden vrijgegeven. Sommige partijen houden zich niet aan de spelregels en dat is een slechte zaak voor het Nederlandse basketbal. Onze stichting kan niet organiseren en komt geen afspraken na? Die woorden komen voor de rekening van de heer Boot.''

Ook Frank Voskuilen van de Holland Basketball Week zit met het probleem in zijn maag. De organisator van Nederlands grootste basketbalevenement betreurt het dat Oranje én een Nederlands clubteam (Den Bosch) waren uitgenodigd. ,,Van die constructie willen we af'', vertelt Voskuilen. Bekerwinnaar Den Bosch zag er namelijk weinig in om zijn twee beste spelers - Marcel Huijbens en Jerome de Vries - af te staan aan de Nederlandse ploeg. Den Bosch vreesde in dat geval te worden gedeklasseerd tijdens de Holland Basketball Week. Resultaat: de ploeg neemt deel aan het basketbalevenement mét Huijbens en de Vries in de gelederen.

Toen de stichting NBT twee jaar geleden werd opgericht, maakte die organisatie met Voskuilen de afspraak dat een plaats zou worden ingeruimd voor de nationale ploeg tijdens de Holland Basketball Week. Bovendien werd besloten dat de winnaar van het bekertoernooi (georganiseerd door de FEB, de Federatie van Eredivisie Basketballclubs) ook mocht deelnemen aan de basketbalweek, als er tenminste twee spelers werden afgestaan aan de Nederlandse ploeg. ,,Die regels leverden te veel problemen op'', verzucht Voskuilen. ,,Daardoor ontstond een sneeuwbaleffect: Den Bosch wilde geen spelers afstaan, Amsterdam ook niet. Gevolg: Oranje is er niet bij tijdens de basketbalweek.''

Hoewel de absentie van de Nederlandse ploeg nauwelijks toeschouwers kost, zit de afwezigheid van Oranje Voskuilen dwars. ,,Chauvinisme speelt een grote rol: op een Nederlands toernooi hoort de Nederlandse ploeg te spelen.'' Zowel de NBT als de coaches van Amsterdam en Den Bosch maakten fouten. Op het moment dat de NBT met Frank Voskuilen afspraken maakte over de verplichte deelname van Oranje en de bekerwinnaar aan de Holland Basketball Week, waren de problemen al voorgeprogrammeerd. Veel Nederlanders in buitenlandse dienst zouden namelijk niet worden vrijgegeven door hun clubs, zodat het Nederlands team verzwakt aan de start zou verschijnen.

Bovendien is het logisch dat de trainer van de bekerwinnaar liever niet twee spelers afstaat aan Oranje als beide teams deelnemen aan de Holland Basketball Week. Aan de andere kant is de bekerwinnaar wél verplicht om twee spelers te leveren aan Oranje. Daarover werden in het verleden afspraken gemaakt tussen de clubs en Frank Voskuilen. Een andere afspraak luidde dat alle eredivisieclubs verplicht spelers moeten afstaan te staan aan de nationale ploeg. Amsterdam en Den Bosch onttrokken zich dus aan hun verantwoordelijkheid.

,,Hoe het ook zij: deze problemen moeten in de toekomst voorkomen worden'', zegt NBT-voorzitter Geersing. Volgens hem moet de Nederlandse basketbalbond zich buigen over het conflict tussen het NBT en Amsterdam en Den Bosch. ,,De bond moet knopen doorhakken. Als dat niet gebeurt, zegt dat genoeg over de bond zelf'', meent Geersing.